Schimbările climatice au încălzit oceanele cu echivalentul unei explozii de bombe nucleare pe secundă în ultimii 150 de ani

Peste 90% din căldura captată de emisiile de gaze cu efect de seră a fost absorbită de oceane, care au fost încălzite cu echivalentul energiei degajate de o explozie de bombă nucleară pe secundă în ultimii 150 de ani, conform unui nou studiu.

Majoritatea căldurii captate de gazele cu efect de seră a fost absorbită de mări și oceane, iar numai câteva procente ajung să încălzească aerul, pământul și calotele glaciare. Cantitatea imensă de energie care ajunge în oceane duce la creșterea nivelului mării și alimentează uraganele și taifunurile, care devin tot mai intense.

Conform unei analize realizate de The Guardian, încălzirea medie a oceanelor din ultimii 150 de ani este echivalentă cu explozia a 1.5 bombe atomice de dimensiunea celor de la Hiroshima pe secundă. Însă încălzirea a accelerat pe măsură ce emisiile de carbon au crescut, iar în prezent este echivalentul a între trei și șase bombe atomice pe secundă.

„Încerc să nu fac acest tip de calcul, pentru că mi se pare îngrijorător. De obicei încercăm să comparăm încălzirea cu consumul de energie [al oamenilor], pentru a o face mai puțin înfricoșătoare. Dar evident, punem o canitate vastă de surplus de energie în sistemul climatic și o mare parte ajunge în oceane. Nu există nicio îndoială.”, a declarat pentru The Guardian Laure Zanna, de la Universitatea din Oxford.

Căldura absorbită de oceane în ultimii 150 de ani a fost de aproximativ 1.000 ori mai mare decât consumul anual de energie al întregii populații globale.

Oceanele au absorbit cu 60% mai multă căldură decât se estima

Creșterea nivelului mării prezintă unul dintre cele mai mari pericole pe termen lung ale schimbărilor climatice, amenințând miliarde de oameni care locuiesc în orașe costiere. O parte din creștere provine de la topirea gheții polare din Arctica și Antarctica, dar un alt factor major este dilatarea termică a apei, pe măsură ce se încălzește.

Cu toate acestea, mările nu se încălzesc uniform, din cauza curentelor oceanice care transportă căldura în jurul lumii. Conform studiului, în oceanul Atlantic, jumătate din creșterea încălzirii la latitudini joase și medii provine de la căldura adusă în regiune de către curenți.

Green Report Shop Transport ECO

Noul studiu ar putea ajuta cercetătorii să evalueze mai bine creșterea nivelului mării în diferite zone ale lumii. Conform cercetătorilor, viitoarele schimbări în curenții oceanici ar putea avea consecințe severe asupra creșterii locale a nivelului mării, iar înțelegerea rolului circulației oceanice în influențarea tiparelor de încălzire este vitală pentru realizarea prognozelor globale și regionale legate de schimbări climatice și de creșterea nivelului mării.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri