Studiu: impactul schimbărilor climatice este subestimat de către comunitatea științifică și liderii lumii

Tendința comunității științifice și a guvernelor de a subestima potențialele impacturi ireversibile și cataclismice ale schimbărilor climatice este o amenințare în sine și nu ar trebui să mai fie tolerată dacă umanitatea dorește să facă tranziția rapidă către o lume fără combustibili fosili, conform unui nou raport.

Autorii raportului „What Lies Beneath: The Understatement of Existential Climate Risk”, David Splatt și Ian Dunlop, cercetători la Centrul Național pentru Restaurarea Climei din Australia, susțin că amenințările existențiale reprezentate de schimbările climatice încă nu au intrat în conștientul colectiv al umanității, iar liderii lumii, chiar și cei care cer măsuri agresive, nu arată că ar înțelege adevărata magnitudine a problemei.

Deși o tranziție rapidă, de urgență, către o lume fără combustibili fosili este absolut necesară pentru combaterea schimbărilor climatice, autorii raportului atrag atenția că soluția continuă să fie exclusă din dezbaterile politice globale pentru că este considerată ca fiind prea disruptivă, în special de către națiunile puternice. Însă viitorul umanității riscă să fie compromis tocmai din cauza acestei lipse de imaginație și voință politică.

Deși schimbările climatice cauzate de om sunt un risc existențial către civilizația umană, care ar putea duce la anihilarea vieții inteligente sau la reducerea semnificativă a potențialului său, majoritatea studiilor legate de climă tind să subestimeze aceste riscuri și să facă prognoze conservatoare.

Green Report Shop Transport ECO

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), sponsorizat de ONU, este unul dintre principalele surse de informare asupra proceselor și a pericolelor asociate cu schimbările climatice. Însă autorii studiului atrag atenția că rapoartele IPCC tind să fie reticente și precaute, subestimând efectele cele mai extreme și dăunătoare. Aceste studii induc în eroare publicul, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se face simțit tot mai mult în întreaga lume.

În introducerea raportului, Hans Joachim Schellnhuber, director la Potsdam Institute for Climate Impact Research, a explicat că schimbările climatice se apropie de punctul final, în care umanitatea va trebui să decidă între a lua măsuri fără precedent sau a accepta că este prea târziu și a suferi consecințele.

„Nu mai este posibil să urmăm o cale graduală de tranziție care să readucă o climă sigură. Am amânat asta mult prea mult; măsurile de urgență, la fel ca în război, vor fi acceptate într-un final ca fiind inevitabile. Cu cât durează mai mult, cu atât mai multe daune vor fi cauzate umanității.”, au explicat pentru The Guardian Spratt și Dunlop.

Studii recente arată că umanitatea ar putea trece de puncte critice climatice care ar duce la schimbări ireversibile în sistemul climatic. Efectele schimbărilor climatice sunt nonlineare și greu de evaluat corect de către oamenii de știință, care încă descoperă noi bucle de feedback pozitiv care duc la amplificarea încălzirii. Pământul ar putea intra într-o stare de seră în care se va încălzi cu 4-5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale chiar dacă emisiile vor fi reduse drastic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri