Schimbarea legislativă pentru stimularea colectării separate. Populația ar putea plăti pentru cât aruncă

În Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor varianta finală  se propune ca autoritățile locale să aplice principiul „plătește pentru cât arunci”.

shutterstock_22394089_REV

La articolul 17 după alineatul (1) se introduce un nou alineat și va avea următorul cuprins: “(11) În vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică principiul ”plătește pentru cât arunci” acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului”, se arată în textul documentului.

Într-un interviu acordat Green Report, Constantin Damov, co-fondatorul Green Group, a declarat că toate modele de colectare selectivă care sunt implementate în România sunt inspirate din țările vestice. Tot acolo, de mai bine de o decadă, în țări ca Germania, Olanda, Austria sau Italia funcționează sistemul “pay as you throw – plătești pentru cât arunci” (PAYT). Programul PAYT este un instrument eficient în creșterea cantităților de deșeuri separate și reciclate. Aplicarea acestui tip de sistem are ca rezultat economii semnificative de energie și reducerea poluării de la gropile de gunoi și incineratoare.

Nu cred că interzicerea ghenelor de gunoi și majorarea taxei la groapă de gunoi vor rezolva problema. Autoritățile trebuie să aibă în vedere sistemul „pay as you throw”. Atunci oamenii ar fi încurajați să-și reducă volumul de deșeuri generate și să plătească o factură mai mică pentru ridicarea gunoiului. Fără acest sistem nu vom avea efecte substanțiale”, a declarat Constantin Damov.

Exclusiv GR: Cât ar plăti România în cazul unei condamnări pentru încălcarea normelor în domeniul managementului deșeurilor

Infrastructura de colectare și reciclare trebuie făcută cu parteneri privați

Damov a adăugat că autoritățile locale nu au nici expertiza și nici capitalul necesar pentru a  construi niște sisteme de colectare care să poată asigura întreaga infrastructură necesară cetățenilor pentru a colecta eficient și în care materialul să ajungă la reciclare.

România are la dispoziție două luni pentru adoptarea măsurilor de gestionare a deșeurilor. Comisia poate sesiza Curtea de Justiție

„Sunt câteva municipalități care au atras fonduri europene, însă aceste fonduri sunt mici, pentru un minimum pe care municipalitatea l-ar putea avea. Vorbim de o groapă de gunoi, o stație de tratare a apelor, eventual o stație de sortare și cam atât. Niște lucruri de bază care sunt insuficiente. Infrastructura trebuie făcută cu atragerea de capital privatȚ, a mai spus Damov.

Citește și:

Planul Național de Gestionarea a Deșeurilor, elaborat până la finele anului

Industria de reciclare susținută de importul de deșeuri

Constantin Damov: „90% dintre deșeurile reciclate vin de la oamenii străzii”

Green Group: Sistemul “pay as you throw”, singurul care ar putea impulsiona colectarea selectivă

spot_img

Ultimele știri