Schimbarea climatica "micsoreaza" plantele si animalele

O examinare a fosilelor din ultima perioada de incalzire semnificativa a Pamantului, in urma cu 50 de milioane de ani, arata ca multe specii de animale si de plante au raspuns schimbarii climatice prin micsorare.

Un nou studiu, publicat in Nature Climate Change, demonstreaza ca acelasi fenomen de micsorare in dimensiune are loc astazi, consecinta a incalzirii globale din ultimele decenii.

Studiul a analizat 85 de specii diferite de plante si animale si a conchis ca 45% dintre acestea au fost deocamdata neafectate de incalzirea globala, potrivit ziare.com care citeaza Forbes.

In cazul celorlalte specii, 80% s-au micsorat in ultimele decenii, in vreme ce restul de 20% s-au marit. Ceea ce este surprinzator este ca oamenii de stiinta s-ar fi asteptat ca plantele sa se mareasca in dimensiune, ca urmare a prezentei masive a dioxidului de carbon in atmosfera. Insa majoritatea plantelor au raspuns printr-o crestere mai mica, rezultat al temperaturilor ridicate si solului saracit de nutrienti.

Mai exista inca o tendinta ingrijoratoare: pasarile si mamiferele, printre care oile, caprioarele si ursii polari, tind sa devina mai mici.

Unele din cele mai ingrijoratoare schimbari au loc in ocean, la baza lantului trofic, unde fitoplanctonul si formele de viata cu continut ridicat de calciu sunt afectate de acidifierea apei si capacitatea redusa a apei mai calde de a retine oxigenul si nutrientii, asa ca ajung la dimensiuni mai mici decat ar fi normal.

Citeste mai mult pe ziare.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri