Scanerele corporale din aeroporturi, periculoase pentru sanatate

Scanerele corporale cu raze X, folosite pe unele aeroporturi din lume, in special in Statele Unite, ar putea fi periculoase pentru sanatate, avertizeaza un studiu american. 

"Ni s-a spus ca riscul este minim, dar statistic, vor fi cazuri de cancer de piele din cauza razelor X", avertizeaza medicul Michael Love, care conduce un laborator ce studiaza razele X la departamentul de biofizica al Universitatii Johns Hopkins (Maryland, est).

"Nicio expunere la raze X nu poate fi considerata benefica. Stim ca razele X sunt periculoase, dar in aeroporturi, oamenii au o așa nevoie sa calatoreasca, incat sunt dispusi sa isi riste viata" din cauza acestor raze X, afirma el.

In 2007, agentia americana ce se ocupa de securitatea transporturilor, TSA (Transportation Security Administration), a inceput sa foloseasca aceste scanere coroporale care dezvaluie intreg corpul uman, in aeroporturile din tara.

Folosirea lor s-a generalizat in acest an, dupa cumpararea a 450 de noi scanere gratie fondurilor acordate prin planul de relansare american.
Aproximativ 315 scanere cu raze X sunt folosite in prezent in 65 de aeroporturi americane, potrivit TSA.

Un grup de oameni de știinta de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) a avertizat in legatura cu "potentialele riscuri grave pentru sanatate" pe care le presupun aceste scanere, intr-o scrisoare adresata in aprilie biroului de stiinta si tehnologie al Casei Albe.

In aceasta scrisoare, biochimistul John Sedat și colegii sai arata ca cea mai mare parte a energiei provenite de la aceste scanere este absorbita de piele si de tesuturile subcutanate.

"Doza nu este periculoasa daca este raspandita in tot corpul, dar pentru piele, aceasta ar putea fi un pericol crescut", scriu oamenii de stiinta.
Biroul de stiinta și tehnologie al Casei Albe a raspuns in aceasta saptamana acestor ingrijorari, afirmand ca aceste scanere au fost "testate cu scrupulozitate" de agentiile guvernamentale americane si respecta normele de securitate.

Dar pentru John Sedat, contactat vineri de AFP, raspunsul oficial este "foarte insuficient", iar cercetatorii de la UCSF pregatesc un dosar cu argumente pe care sa il trimita Casei Albe.
 

spot_img

Ultimele știri