Sătenii le pot oferi legal turiștilor mâncare gătită

Sătenii care practică turism la scară mică pot acum, legal, să le ofere turiștilor mese gătite, cu condiția ca toate produsele să fie din grădina lor sau din zonele imediat apropiate (cum ar fi peștele prins în Deltă).

turism săteni

Punctele Gastronomice Locale, așa cum sunt numite gospodăriile țărănești care oferă servicii turistice, sunt bucătării particulare, care servesc turiștilor rețete specifice zonei. Acestea se pot afla în spațiul micilor ferme, exploatații familiale, stâne sau adăposturi pescărești și nu trebuie să dețină pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism.

Astfel, turiștii se pot caza la o pensiune sau la un hotel, dar pot lua masa în casa unui sătean, cu condiția ca acesta din urmă să servească numai produse din grădina proprie sau din zonele imediat apropiate (cum ar fi peștele prins în Deltă).

proalpin.ro

Noul cadru legislativ și fiscal al punctelor gastronomice locale este o facilitate pentru unitățile de tip familial, care vor să presteze turism de scară mică (turism rural, ecoturism, turism cultural).

„Când ești în vacanță nu poți să mănânci „ca la mama acasă”, dar cum ar fi să poți gusta ceva ca „acasă la mama unui localnic”? După părerea mea, așa arată un concediu pe care îl ții minte. În plus, pentru noi e o mare bucurie să îi ajutăm să-și completeze venitul pe cei care locuiesc în zone turistice cu o puternică tradiție culinară. Lucrăm de aproape 3 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei și sunt încântat că am ajuns la acest rezultat” a spus Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, organizația inițiatoare.

masă tradițională Deltă

Asociația a pregătit un ghid de bune practici. Cei ce doresc să înființeze un punct gastronomic local pot intra în legătură cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul în care locuiesc. Lista acestora se află aici.

Demersul de elaborare a cadrului administrativ pentru funcționarea punctelor gastronomice locale, care s-a bazat pe un proces de consultare publică, a urmărit să simplifice modul în care gospodăriile din mediul rural pot desfășura activități economice care să nu fie doar profitabile, ci să și contribuie la consolidarea profilului identitar al zonei respective, transmite într-un comunicat asociația.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri