Uniunea Europeană a lansat în spațiu al șaptelea satelit Sentinel

Al șaptelea satelit Sentinel a fost lansat în spațiu de către Uniunea Europeană în cadrul proiectului Copernicus.

sentinel satelit

Sentinel-3b este un satelit multifuncțional, însă principalul său obiectiv este monitorizarea sănătății și a stării oceanelor. Sentinel-3b se va alătura satelitului Sentinel-3A, aflat în orbită încă din 2016.

Împreună vor oferi numeroase informații utile despre starea planetei. De exemplu, vor aduna date despre temperatura și adâncimea suprafeței mării, informații care vor contribui la prognoze meteo mai precise și vor ajuta la evaluarea impactului temperaturilor în creștere.

Informațiile oferite de cele două satelite ar putea ajuta companiile de transport maritim să proiecteze rute mai eficiente și ar putea fi folosite pentru a monitoriza poluarea apei, incendiile de pădure și scurgerile de petrol.

Cele două satelite vor orbita la 815km deasupra Pământului, în laturi opuse ale planetei. Fiecare satelit Sentinel-3 are la bord patru instrumente și cântărește puțin peste o tonă.

Agenția Spațială Europeană a lansat noul satelit în fața lui Sentinel-3A pentru a putea compara performanța instrumentelor folosite de cele două satelite pe măsură ce zboară deasupra aceleași regiuni de pe Pământ. 3b va zbura în fața lui 3a cu 210 km, la o distanță de 30 de secunde. Acest fapt le va permite să culeagă date urmând aproape aceeași rută. După 4 luni și jumătate, 3b va fi mutat înapoi într-o orbită de 140 de grade, la 50 de minute distanță.

Majoritatea informațiilor culese de satelit vor fi folosite de Copernicus Marine Environment Monitoring Service. Misiunea Sentinel-3 este esențială pentru monitorizarea oceanelor și a coastelor, oferind date importante despre starea oceanelor și nivelul mării.

Programul Copernicus, lansat de Uniunea Europeană cu sprijinul Agenției Spațiale Europene, are ca scop adunarea de informații despre Pământ, din spațiu și de la sol. Toate datele observate de sateliți sunt disponibile pe internet și pot fi accesate de către oricine. Programul oferă informații vitale pentru oamenii de știință care studiază schimbările climatice.

apiland.ro

În luna octombrie anul trecut, Agenția Spațială Europeană a lansat Sentinel 5-P, dedicat monitorizării calității aerului. Primele imagini realizate de satelit sunt disponibile pe site-ul ESA.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri