Șase orașe durabile care ies în evidență

Datorită faptului că mai mult de jumătate din populația mondială locuiește în orașe și că acestea produc 70% din gazele cu efect de seră, ele joacă un rol crucial în prevenirea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Mai jos sunt prezentate șase orașe care se află în fruntea Sustainable Cities Index elaborat de Corporate Knights.

Stockholm, Suedia

Orașul Stockholm este un lider global în ceea ce privește reducerea emisiilor urbane de gaze cu efect de seră, în mare parte datorită sistemului său de încălzire. Începând cu anul 2019, Stockholm a redus emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu aproape jumătate față de nivelul din 1990. Orașul are ambiții ridicate de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Până în 2040, Stockholm își propune să fie complet lipsit de combustibili fosili.

Imagine de brightfreak de la Pixabay

Winnipeg, Manitoba, Canada

Winnipeg este orașul cu cea mai bună calitate a aerului conform Sustainable Cities Index datorită nivelurilor anuale medii de poluare cu particule care sunt sub ținta de calitate a aerului a Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, creșterea incendiilor de pădure din Manitoba amenință calitatea aerului din oraș, în special în lunile de vară.

Imagine de Wayne Linton de la Pixabay

Amsterdam, Olanda

Amsterdam este un paradis al transportului durabil: aproximativ 40% din toate călătoriile sunt efectuate cu bicicleta, 30% pe jos. Din 2019, toate tramvaiele, trenurile de metrou și multe autobuze funcționează pe electricitate, iar peste 75% dintre bărcile comerciale de pe canale sunt electrice. În plus, orașul investește în servicii de mașini și scutere electrice partajate.

Imagine de Oleksiy Shuman de la Pixabay

Copenhaga, Danemarca

În ultimele decenii, Copenhaga a făcut fiecare picătură de apă să conteze. Din anii ’80, orașul a reușit să reducă consumul de apă prin creșterea taxelor pe care rezidenții le plătesc pentru apă și prin instalarea de toalete și capete de duș cu debit redus. În 1987, locuitorii Copenhagăi consumau în medie mai mult de 170 de litri pe zi. Astăzi, această cifră este sub 100 de litri, cu planuri de a ajunge la 90 de litri până în 2025.

Imagine de SvitlanaRom de la Pixabay

Abidjan, Coasta de Fildeș

Abidjan este capitala Coastei de Fildeș și are cele mai scăzute emisii bazate pe consumul de resurse din orașele analizate. Coasta de Fildeș își propune să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Cu toate acestea, acest lucru se datorează probabil unui nivel ridicat de sărăcie decât unei schimbări de politică sau stil de viață – o rememorare a faptului că multe dintre țările în curs de dezvoltare din lume au contribuit cel mai puțin la criza climatică.

Imagine de Onésime Iba de la Pixabay

Oslo, Norvegia

Situat într-un fiord, Oslo este destul de bine protejat împotriva vremii nefavorabile, dar acest lucru s-ar putea schimba în deceniile viitoare, iar orașul dorește să fie pregătit. În 2015, liderii municipalității și-au propus să facă orașul lor rezistent la criza climatică. Cheia în acest sens este îmbunătățirea gestionării apelor de furtună și asigurarea încorporării adaptării la climă în planificarea urbană, printre alte strategii.

Imagine de Pexels de la Pixabay

Citește și: Protejarea mediului – 5 orașe sustenabile și măsurile pe care le-au luat pentru a proteja mediul

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri