Şarpele boa de nisip, descoperirea anului în fauna României

boa de nisip eryx jaculus doru panaitescu presa 2Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță că, după 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar șarpe din România, boa de nisip, Eryx jaculus, fotografiat de Doru Panaitescu la aproximativ 200 de kilometri de București.

Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat Sfânt Graal al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau dispărută din fauna României și care acum a fost regăsita. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viață. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reușise să mai găsească un exemplar în viață, darminte o populație de boa de nisip”, potrivit SOR.

Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societății Ornitologice Romane. De aici, a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din București, membru al SOR. După ce a văzut fotografiile cu specia, Vlad a decis să organizeze o echipă cu care să investigheze observația.

Nu poți trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile și am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soția mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România – Doru Panaitescu și un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să țin secretă locația indicată de primul găsitor”, povestește Vlad Cioflec.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un șarpe veninos, ci unul constrictor. Este un animal nocturn, se hrănește îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Ultima semnalare, în viață, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937 în localitatea Cochirleni.

Această descoperire era de multă vreme așteptată de oamenii de știință din România. Specia este insuficient cunoscută, din cauza puținelor exemplare găsite, mai ales în perioadă recentă. Ultimele exemplare semnalate pe teritoriul țării noastre (în 1986 și în 2011) au fost găsite moarte/călcate de mașini. Această semnalare a unui adult cu pui atestă continuitatea speciei și prezența indubitabila în zilele noastre în fauna României”, scrie Doru Panaitescu pe blogul său, fotograf pasionat în special de avifaună și herpetofaună.

spot_img

Ultimele știri