Sapte tari europene participa la un proiect de prevenire a secetei

Sapte state europene, printre care si Romania, participa la un proiect finantat de Comisia Europeana pe tema activitatilor de prevenire a secetei.

Proiectul Water CoRe – “Lipsa apei si seceta – Activitati coordonate in regiunile europene” face parte din programul INTERREG IVC, in care sunt implicati 15 parteneri din sapte tari: Romania, Franta, Germania, Italia, Olanda, Ungaria si Spania.

Partenerii din Romania ai acestui proiect sunt Ministerul Mediului si Padurilor, Administratia Nationala de Meteorologie si Agentia de Protectia Mediului Covasna.

Printre obiectivele Proiectului se numara ridicarea gradului de constientizare privind riscurile diminuarii resurselor de apa, fenomenului de seceta si schimbarilor climatice, valorificarea expertizei in domeniu si crearea de instrumente pentru transmiterea acesteia in tarile partenere, precum si coordonarea actiunilor la nivel regional pentru gestionarea cerintelor de apa.

In cadrul proiectului a fost finalizat Ghidul de bune practici (Good Practice Handbook) ce cuprinde aproximativ 100 exemple de proiecte si bune practici, dintre care zece provin de la cei trei parteneri romani.

Exemplele pot fi adaptate printr-un transfer de experienta si parteneriat la situatiile locale sau regionale din alte zone.

Forma finala a Ghidului este disponibila publicului pe site-ul proiectului: www.watercore.eu.

In cadrul proiectului functioneaza patru grupuri de lucru tematice: managementul cerintei de apa (strategii de gestionare si instrumente economice), gestionarea perioadelor de seceta si reducerea efectelor acesteia, efectele schimbarilor climatice si adaptare, precum si intarirea participarii publice si cresterea gradului de constientizare.

In cadrul proiectului functioneaza si un “Punct focal privind problemele de seceta si lipsa de apa”, integrat in cadrul Centrului Regional de Mediu pentru centrul si estul Europei din Ungaria. Prin intermediul acestuia se transmit bunele practici incluse in ghid si in tarile care nu sunt inca membre ale Uniunii Europene.

Bugetul total al proiectului este de 2,5 milioane de euro, din care bugetul cumulat al celor trei parteneri romani este de 417.052 euro.
Pentru proiectul aflat deja la jumatatea derularii sale, cei trei parteneri romani vor organiza, in perioada 5-7 octombrie, o reuniune ce se va desfasura la Bucuresti.

Mihai Diac

Foto: www.watercore.eu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri