Concluziile unui studiu realizat de un think tank european arată că o săptămână mai scurtă de lucru, chiar de nouă ore, ar ajuta, alături de alte măsuri, la combaterea încălzirii globale.
Potrivit studiului realizat de think tank-ul european Autonomy, în Marea Britanie, Suedia și Germania, Europa va fi nevoită să reducă drastic orele de muncă pentru a evita încălzirea planetei. De exemplu, angajații din Marea Britanie vor trebui să lucreze doar nouă ore pe săptămână, astfel încât țara să evite încălzirea cu două grade Celsius, la nivelurile actuale de intensitate ale emisiilor de carbon.
Cercetarea, bazată pe datele furnizate de Națiunile Unite și de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică despre emisiile de gaze cu efect de seră din diferite industrii, arată că cele trei țări trebuie să ia măsuri urgente pentru a decarboniza economia.
Will Stronge, directorul Autonomy, a spus că studiul subliniază nevoia reducerii orelor de lucru, ca un efort pentru a gestiona urgențele climatice.
„Să devenim o societate verde, sustenabilă va însemna adoptarea unor strategii – săptămâna de lucru mai scurtă fiind una dintre ele”, a spus acesta, potrivit The Guardian. „Această lucrare, alături de alte studii din domeniu, ne dau de gândit despre cât de urgent este Green New Deal (n.r. o serie de măsuri pe care guvernele trebuie să le ia pentru a lupta față de schimbările climatice) și cum ar trebui să arate”.
Lucrarea se concentrează pe emisiile produse de industriile din fiecare economie, fără să ia în calcul beneficiile pe care mediului le va avea din reducerea orelor de lucru. Un studiu din 2012 arăta că, printr-o astfel de măsură, mai puțini oameni ar face naveta, ceea ce ar reduce cu mult emisiile de carbon produse de mijloacele de transport și ar îmbunătăți calitatea aerului.
„Scăderea cu 1% a orelor de lucru ar putea duce la scăderea cu 1,46% a amprentei de carbon”.
În plus, mai puțini angajați ar însemna mai puține bunuri produse și mai puține resurse utilizate, ceea ce ar fi un stil de viață mai sustenabil decât ratele mari de consum din prezent.
Green New Deal, care are susținători în Statele Unite și în Europa, are ca obiective decarbonizarea rapidă a economiei și crearea de joburi sigure, bine plătite și sustenabile. Accelerarea automatizării a determinat, de asemenea, creșterea solicitărilor pentru reducerea săptămânii de lucru.
„În timp ce automatizările au arătat că mai puțină muncă este tehnic posibilă, presiunile urgente din partea mediului arată că reducerea săptămânii de lucru este, de fapt, necesară”, a mai spus Will Stronge.