În perioada 19-27 noiembrie 2016, va avea loc Săptămâna Europeană pentru Reducerea Risipei. Anul acesta, au fost înregistrate peste 1.800 de activități, o parte dintre ele având loc în România.
Din 1970 și până în prezent, cantitatea de deșeuri generate în gospodăriile europene s-a dublat. În 2011, o persoană a produs în medie 500 de kilograme de gunoi. Creșterea a fost accelerată de modelul economic liniar adoptat la nivel global, bazat pe ciclul producție – folosire – aruncare. Consumul promovat de acest tip de economie este responsabil pentru aproape 50% din cantitatea totală de emisii.
Este motivul pentru care Comisia Europeană și-a propus să stimuleze reducerea risipei. A creat, alături de partenerii din cadrul programului LIFE+, Săptămâna Europeană pentru Reducerea Risipei.
Prin intermediul acestui eveniment, vrea să încurajeze autoritățile, companiile și societatea civilă să organizeze acțiuni la nivel local, pentru promovarea reducerii consumului, refolosirii, reciclării și abia în final – valorificării cu recuperare de energie.
Ce acțiuni se anunță în România
Pe platforma internațională a evenimentului, România figurează cu 3 inițiative. Echipa Repair Cafe din Cluj-Napoca propune o serie de acțiuni desfășurate pe parcursul a 5 zile (21 – 26 noiembrie 2016). Luni, organizatorii și invitații lor vor discuta despre cum pot cetățenii să își reducă deșeurile și ce beneficii ar putea avea din asta. Marți și miercuri, vor susține un atelier de realizare a compostului, respectiv unul de confecționare de genți din textile uzate. În cea de-a patra zi, vor dezbate despre cum pot fi folosite inteligent deșeurile din construcții, iar vineri – despre cum ne putem reduce risipa alimentară. Sâmbătă, vor organiza, alături de Food Waste Combat, o cină comunitară din alimente recuperate înainte de a fi aruncate. Puteți găsi detalii despre activități pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
Tot în Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică va dezbate despre economie circulară și despre reducerea deșeurilor de ambalaje, în cadrul conferinței „Antreprenoriat, business și dezvoltare durabilă”. De asemenea, va organiza un festival de eco-antreprenoriat, care va cuprinde competiții, mese rotunde și studii de caz. Astfel, își propune să pună studenții în legătură cu mediul de afaceri eco-responsabil și să le trezească interesul pentru afaceri circulare. Activitățile se vor desfășura pe 23 și 24 noiembrie.
Alte acțiuni de educare vor avea loc în comuna Grebenișu de Câmpie din județul Mureș. Acolo, la școala gimnazială „Vasile Pop”, elevii vor afla cât de important este să protejeze Pământul și vor învăța cum să valorifice în mod creativ deșeurile.