Între 8-14 octombrie, în 18 județe din România este sărbătorită Săptămâna Ariilor Protejate. În această perioadă, în parcuri naționale, naturale, situri Natura 2000, geoparcuri și rezervații naturale vor avea loc diverse activități, printre care expoziții de fotografie, dezbateri, seminarii, proiecții de filme, excursii ghidate în arii protejate, activități de educație ecologică și concursuri.
Programul Săptămâna Ariilor Protejate a fost lansat în 2015, în județul Brașov, iar anul acesta, pentru prima dată, devine un eveniment sărbătorit la nivel național, în 18 județe (Mehedinți, Ilfov, Satu Mare, Cluj, Covasna, Suceava, Brașov, Alba, Vrancea, Arad, Dâmbovița, Vrancea, Neamț, Gorj, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin).
În parcuri naționale, naturale, situri Natura 2000, geoparcuri și rezervații naturale din aceste județe, 27 de organizații vor desfășura activități precum expoziții de fotografie, dezbateri, seminarii, proiecții de filme, excursii ghidate în arii protejate, activități de educație ecologică, concursuri de biciclete, marcarea traseelor. Programul complet de activități poate fi consultat pe saptamananaturii.ro.
„Suntem foarte onorați de faptul că un număr mare de administratori de arii protejate, și nu numai, au ales să se alăture inițiativei. Ne-am dorit să transmitem experiența noastră de la Brașov, acumulată în trei ani de organizare, pentru că este extrem de important să fim mai aproape de publicul larg care ne poate sprijini în activitățile de protecție a naturii” a declarat Roxana Iordăchescu, managerul proiectului.
„Anul acesta vom aduce în fața publicului larg oameni care fac performanță și activează cu convingere și profesionalism în domeniul protecției naturii din România. Seria pilot de filme «Oameni pentru Natură» aduce în prim plan cinci experți din subdomenii diferite și reprezintă un prim pas în direcția promovării activităților din domeniul protecției naturii din România. Inițiativa își propune să contribuie la stimularea profesionalismului și leadershipului din acest domeniu. Acest material video este realizat de echipa de la NTD Film, formată din Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, realizatorii seriei de filme “România Sălbatică”, a declarat Alina Ioniță – expert protecția naturii.
Evenimentul face parte din proiectul „Oameni pentru Natură”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din România şi a oamenilor care lucrează în acest domeniu prin organizarea de evenimente adresate publicului larg.