Șantaj la PET. Scandalul deșeurilor de ambalaje se amplifică

Societatea civilă se mobilizează împotriva presiunilor exercitate de companii în scandalul reciclării deșeurilor de ambalaje. În jur de 1.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer autorităților să nu cedeze „șantajului” și să-i oblige pe producători să plătească penalități pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare, din cauza căreia România riscă penalități de infringement de aproximativ 200.000 de euro pe zi.

Petitie impotriva santajului companiilor care nu si-au indeplinit tintele de reciclare

Campania împotriva producătorilor a fost lansată ieri, pe platforma de-clic.ro. Inițiatorii ei cer Președintelui României, Klaus Johannis, Prim-Ministrului, Dacian Cioloș, și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, să nu se lase intimidați de amenințările industriei alimentare și să aplice legislația în vigoare privind sancționarea producătorilor care nu au îndeplinit țintele obligatorii de reciclare a deșeurilor de ambalaje.

O solicitare similară a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute de către reprezenanții Coaliției pentru Mediu, printr-o scrisoare deschisă adresată tot reprezentanților celor 3 instituții menționate.

De la ce a pornit scandalul

Tensiunile dintre companii și autorități au început în luna septembrie a anului trecut, când agenții anti-fraudă au efectuat 59 de percheziții la societăți comerciale și persoane fizice bănuite că ar fi desfășurat operațiuni fictive cu deșeuri de ambalaje. Reprezentanții organizațiilor de transfer de responsabilitate (OTR) au fost acuzați că au raportat reciclarea unor cantități de deșeuri mai mari decât cele reciclate în realitate. Prejudiciile erau estimate la 54 de milioane de euro.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate, Fondul de Mediu a aplicat o serie de amenzi OTR-urilor  și a solicitat corectarea rapoartelor falsificate până pe 25 ianuarie 2016, dată la care producătorii erau obligați să depună la AFM declarațiile privind cantitățile colectate în anul 2015. În plus, conform legislației, producătorii vor fi nevoiți să plătească o taxă de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, iar România a fost nevoită să-și asume în fața Comisiei Europene neîndeplinirea țintelor de reciclare, riscând să plătească penalități de infringement de aproximativ 200.000 de euro pe zi.

Prețurile ar putea crește

Săptămâna trecută, producătorii au solicitat autorităților amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale și diminuarea penalității de 2 lei/kg. De asemenea, au avertizat că vor fi nevoiți să crească prețurile produselor, pentru a putea face față sancțiunilor.

Autoritățile au reacționat, explicând într-un comunicat de presă că legea privind reciclarea deșeurilor de ambalaje este veche de aproximativ 10 ani și că intenția lor nu e aceea de a sancționa, ci de a stimula „un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje”, care să scape România de amenințarea unui infringement pe această temă.

În cursul zilei de ieri, patronatele și sindicatele din industria alimentară au avertizat că aplicarea penalităților va duce la falimentarea multor fabrici de profil și la disponibilizarea a peste jumătate dintre angajații acestora, costurile urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor. În plus, au solicitat demiterea ministrului Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, acuzând instituția pe care o conduce de proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare a deșeurilor și de lipsa de control a autorităților.

Cum s-a mobilizat societatea civilă

Organizațiile de mediu și reprezentanții societății civile au reacționat dur. Aceștia acuză companiile nu doar de fraudarea raportărilor, ci și de încercarea de a-și „șterge” datoriile.

Pe de o parte companiile încalcă legea prin OTR-uri și compromit raportarile la UE, pe de altă parte pun presiune pe guvern prin Romalimenta și Coaliția pentru Dezvoltatea României pentru a fi iertați de fraudă, penalități, dobânzi. Cu alte cuvinte, companiile amenință acum că cetățenii vor plăti un suprapreț pentru că ele au încălcat legea.

Pe lângă aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege, reprezentanții ONG-urilor mai cer: intensificarea controalelor din partea AFM, asumarea unei poziții publice cu privire la anvergura fraudei din sectorul reciclării deșeurilor de ambalaje, anchetarea responsabililor Administrației Fondului de Mediu care au permis frauda, completarea legislației prin adăugarea unor aspecte referitoare la taxarea depozitării și a incinerării și la stimularea reciclării la nivel de gospodării și instituții, reformarea sistemului de reciclare a deșeurilor de ambalaje, dar și redistribuirea cheltuielilor Fondului pentru Mediu către sectoare neglijate, precum reciclarea deșeurilor, reducerea poluării urbane, managementul ariilor protejate sau promovarea economiei circulare.

Petiția împotriva producătorilor poate fi semnată de cetățeni pe site-ul de-clic.ro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri