Procedura de reglementare si control a transportului deseurilor prevazuta de Hotarirea 1061/2008 se aplica deseurilor periculoase si deseurilor nepericuloase prevazute in anexa nr. 2 la Hotarirea Guvernului nr. 856/2002. Transportul deseurilor se realizeaza numai de catre operatorii economici care detin autorizatie de mediu conform legislatiei in vigoare pentru activitatile de colectare, stocare temporara, tratare, valorificare sau eliminare.
Formular in trei exemplare
Este interzis transportul deseurilor de orice natura de la locul de producere la cel de colectare, stocare temporara, tratare, valorificare sau eliminare, fara respectarea prevederilor Hotaririi 1061/2008 (amenda 15.000-30.000 RON si confiscarea mijlocului de transport folosit). Transportul deseurilor nepericuloase se efectueaza pe baza formularului de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase, al carui model este prevazut in anexa nr.3 a Hotaririi 1061/2008. Formularul de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase se completeaza de catre expeditor in trei exemplare si se pastreaza dupa cum urmeaza: un exemplar semnat si stampilat la expeditor, unul la transportator, semnat, completat cu codul numeric personal al persoanei care transporta deseurile si cu numarul de inmatriculare al mijlocului de transport, iar ultimul se transmite destinatarului prin intermediul transportatorului. Formularul de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase este inregistrat de catre destinatar intr-un registru securizat, inseriat si numerotat pe fiecare pagina.
Amenzi usturatoare
Deseurile nepericuloase destinate eliminarii se transporta de la expeditor la destinatar si se controleaza pe baza formularului de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase tipizate, cu regim special. Nerespectarea acestor reglementari poate fi sanctionata cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei. Transportul deseurilor municipale, efectuat de catre operatorii economici autorizati sa presteze serviciul de salubrizare in localitati, nu intra sub incidenta prevederilor Hotaririi1061/2008.