Romanii sunt in Saptamana Mare, ultima suta de metri inaintea unui mare ospat cu ocazia sarbatorilor de Pasti pentru unii, perioada de post si curatire interioara pentru altii.
Carnea de miel si preparatele din aceasta sunt epicentrul culinar specific traditiei ortodoxe crestine din aceasta perioada a anului. Dar cat de multe stim despre calitatile si defectele acestui aliment, care este mielul a carui carne este sanatoasa si care sunt cele mai indicate retete de preparare a acesteia pentru o alimentatie echilibrata in aceasta perioada?
Cum alegem mielul de Pasti?
In primul rand, la achizitionarea unei carcase de miel trebuie sa verificam existenta stampilei sanitar-veterinare, a declarat pentru Green Report prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director stiintific la Institutul de Cercetari Alimentare.
„In plus, trebuie sa ne uitam la cap si copite. Dentitia sa fie specifica unei rumegatoare, iar copitele sa nu prezinte gheare. Uneori in loc de miel, ne putem trezi ca am cumparat caine“, a declarat Mencinicopschi.
Potrivit lui Cristi Dulgheru, bucatar-sef la restaurantul Bucatarasul cel dibaci, cel mai indicat este de preparat o carcasa de miel, gata taiat, care sa aiba o greutate de 9-14 kg.
Mielul sanatos vs mielul toxic
„Mielul de lapte, care nu a mancat iarba (5-6 kg), este indigest din cauza continutului ridicat de colagen bogat in oxipurine“, a precizat Mencinicopschi, care a explicat ca proteina colagenului este foarte greu digerabila. Excesul poate provoca, printre altele, atac de guta, la cei suferinzi deja si boli gastro-intestinale si hepato-renale, la cei predispusi unor asemenea afectiuni.
Mielul ideal are intre 12-14 kg, carnea sa fiind usor de digerat, potrivit dr. Mencinicopschi.
Mielul bio, a carui carne este sanatoasa, este cel crescut la munte, pe pasunile cu valoare naturala ridicata, si care este hranit cu fanul natural, fara concentrate, a declarat pentru Green Report Ion Baciu, producator de specialitati de carmangerie 100% naturale din Bucovina.
Acesta a adaugat ca cel mai bun miel este crescut in gospodarii, nu in ferme.
„Primul are carnea mai tare, iar culoarea sa este mai inchisa fata de cea a mielului crescut in ferme“, a precizat Baciu.
Din punct de vedere nutritional, carnea de miel contine proteina de calitate, este o sursa buna de fier si de zinc, afirma prof. Dr. Mencinicopschi, dar avertizeaza ca trebuie sa avem grija la modul in care il mancam.
„Carnea de miel nu contine fibre, de aceea trebuie insotite numai de garnituri din legume tocate sau preparate la abur sau grill“, a argumentat Mencinicopschi, care a adaugat ca la prepararea drobului de miel trebuie folosite legume din abundenta, altfel devine foarte greu de digerat.
Tot Mencinicopschi afirma ca mancarurile gatite din carne de miel nu sunt toxice daca sunt consumate echilibrat si „cu cap“.
Metode de preparare traditionale si sanatoase
Ion Baciu respecta o metoda traditionala, din Bucovina, de pregatire a mielului pentru gatit:
„Se taie mielul, si se pune pentru doua zile in bait cu apa de izvor si condimente naturale (sare, piper, usturoi intreg, foi de dafin, coriandru, ienibahar). Dupa cele doua zile, carnea se da cu vin si miere si se face la cuptor.“
Reteta bucatarului-sef Cristi Dulgheru
– carcasa de miel, gata taiat, 9-14 kg
– este indicat ca mielul sa nu spele
– exteriorul mielului sa fie sters cu o carpa umeda, iar interiorul cu o carpa inmuiata in otet
– indiferent de cantitate, se face un „masaj“ cu putin ulei si sare grunjoasa (mare), apoi se da cu putin piper si cimbru
– se lasa 5-6 ore pentru asimilarea condimentelor
– se folosesc frunze de rozmarin pentru accentuarea gustului
– carnea astfel pregatita se baga la cuptor (jumatate sau pulpa)
– pulpa dezosata se umple cu ceapa si usturoi verde, apoi se leaga cu sfoara si se baga la cuptor (temperatura moderata de 180-200 grade; in ultimele 10 minute se da focul la maxim pentru formarea unei cruste
– se scoate si se lasa 10-15 minute la racit
– nu se recomanda folosirea condimentelor ne-traditionale
„Indicat este sa mancam carnea simpla. Salata se mananca inainte, apoi dupa jumatate de ora se mananca carnea de miel fara garnitura“, este recomandarea bucatarului-sef.
Sfaturi utile
1. Nu asocia carnea de miel cu paine, mamaliga sau paste pentru ca ingreuneaza digestia. Se recomanda asociarea carnii de miel doar cu legume
2. Nu mancati fructe in timpul mesei, ci doar pe stomacul gol. Singurele exceptii sunt ananasul si kiwi care sunt indicate dupa o masa copioasa datorita proprietatii de a usura digestia
3. Cozonacul, prajiturile si placintele sunt mult mai periculoase si mai grele decat carnea de miel, de aceea trebuie sa fie consumate la o distanta mare dupa masa. Ele sunt foarte bogate in grasimi si glucide, o combinatie nociva care este foarte greu digerabila
4. Evita sa consumi alcool in exces si sa fumezi la masa pentru ca iti vei ingreuna digestia.
Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, omul sanatos, in perioada Pastilor, este cel care stie sa asocieze modul de a se hrani cu miscarea, fara a fuma si fara a bea.
Sursa foto: balsampentrusuflet.blogspot.com