Sampoane pentru par vopsit, mixt, gras sau antimatreata sunt doar cateva dintre sortimentele cu care producatorii spera sa-si castige clientii. Dincolo de reclamele care iti promit o viata activa si fericita, un sampon este doar o sticla cu detergent foarte parfumat si plin de chimicale. Chiar daca unele sampoane se lauda cu ingrediente asazis nutritive, precum provitaminele, diferenta dintre un sampon cu renume si unul ieftin este, de cele mai multe ori, doar pretul.
Text de Loredana Pana
Antimatreata, antisanatate
Sampoanele antimatreata contin detergenti in care se adauga gudron de carbune, zinc pirition, acid salicilic si sulfura de seleniu. Desi aceste ingrediente au proprietati de reducere a matretii, niciunul dintre ele nu o poate controla pe deplin. Partea negativa este ca toti agentii antimatreata au si efecte secundare. Acidul salicilic poate fi un iritant sever si chiar otravitor daca este inghitit. Gudronul de zinc, cunoscut cancerigen, irita caile respiratorii cand este inhalat.
O alta chimicala de care trebuie sa ne ferim este lauril sulfat de sodiu (SLS). Se gaseste in majoritatea sampoanelor conventionale si este un detergent foarte agresiv. „SLS-ul nu indeparteaza numai mizeria, ci si stratul de protectie naturala, gras, al pielii, care este foarte necesar in protectia noastra. Face ca pielea sa reprezinte o bariera pentru factorii fizici si biologici, microbi sau bacterii. Majoritatea sampoanelor contin componente, greu si de pronuntat, care sunt de origine petroliera. Ar trebui sa ne orientam spre denumiri care ne sunt mai cunoscute, mai comune, cat mai naturale”, explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
pH-ul dereglat
Pielea absoarbe peste 60% dintre substantele cu care intra in contact. Unele sampoane sunt foarte alcaline si pot schimba pH-ul natural al pielii. De aceea este recomandat sa ne clatim cu putina zeama de lamaie sau otet. „Daca dereglam microflora naturala a pielii devenim sensibili la tot felul de boli si infectii, iar pielea isi pierde supletea si devine predispusa la stafilococi. Pe piele se afla peste 1.000 de specii de bacterii benefice, care sunt cantonate in mod specific, altele sunt la axila, pe cap sau pe maini. Un detergent agresiv strica echilibrul acesta”, adauga doctorul Mencinicopschi.
Stralucire falsa
Un alt ingredient de care ar trebui sa ne ferim este siliconul. Acesta se depune pe firul de par si pe scalp, acoperind porii. „Siliconul ofera luciu parului, dar este unul artificial, poate irita scalpul si favorizeaza aparitia matretii”, spune Alma Rusu, reprezentantul magazinului cu produse organice Mio Bio. Pielea este un organ important in procesul de detoxifiere a organismului. Daca impiedicam buna functionare a glandelor sebacee, nu mai sunt eliminate toxinele din corp. Desi avem impresia ca parul este curat si proaspat datorita parfumului din sampoane, acesta este de fapt cel mai periculos ingredient. De cele mai multe ori, nici nu este testat dermatologic si s-a dovedit ca poate afecta sistemul nervos central, provocand migrene, depresii, amnezii sau chiar astm.
Unele ingrediente de parfumuri, precum ftalatii, provoaca chiar dereglari hormonale. Alternativa la sampoanele obisnuite din comert sunt cele certificate organic. Acestea nu contin derivati din petrol sau alte chimicale, iar procentul de ingredinte naturale obtinute prin agricultura ecologica depaseste 90%. Studiile au aratat ca un sampon care contine cel putin 5% ulei de arbore de ceai poate fi o solutie eficienta impotriva matretii, inlocuind tot cocktailul de chimicale care se gaseste in sampoanele obisnuite.