Salvati Delta, pentru reconversie profesionala

Text de Ecaterina Procopov

In conditiile in care resursa piscicola din rezervatie este in scadere, iar viitorul Deltei Dunarii nu se poate baza pe o exploatare extensiva a resurselor, Asociatia "Salvati Delta" a initiat un proiect de reconversie profesionala a locuitorilor deltei spre activitati economice alternative aducatoare de venit, cum ar fi eco si agro-turismul, mici afaceri de realizare a unor produse specifice Deltei si reinvierea unor traditii locale, ca prelucrarea stufului si a papurei.

Proiectul "Conservarea biodiversitatii prin cultivarea ecoturismului si a traditiilor locale ca alternative pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor locale de pescari din Delta Dunarii" se va desfasura in regiunea Mahmudia. Activitatile derulate de campanie au ca scop schimbarea mentalitatii unei comunitati rurale de pescari prin incurajarea ecoturismului si a traditiilor locale pentru dezvoltare durabila.

"Prin acest proiect ne-am propus sa atingem unul dintre obiectivele principale ale organizatiei noastre, si anume sprijinirea dezvoltarii durabile a comunitatilor locale din Delta Dunarii. Vom incerca astfel sa dovedim ca adevaratii locuitori ai Deltei sunt oameni muncitori, cu initiativa, si nu "braco ni eri barbosi", asa cum ii numesc unii. In Mahmudia am intalnit oameni sufletisti si talentati si am incredere ca impreuna vom realiza un proiect de succes, un posibil model pentru celelalte localitati din Delta Dunarii", a spus coordonatorul proiectului Mihai Proca, reprezentant al Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta".

In cadrul proiectului vor fi instruiti partenerii locali si se va face lobby la nivel central si local pentru utilizarea durabila a resurselor de peste din Delta Dunarii. "Salvati Delta" isi propune ca, prin acest proiect, sa-i ajute pe localnici sa construiasca un atelier pentru procesarea papurei si a stufului, sa realizeze un mic muzeu al localitatii, sa amenajeze facilitati pentru practicarea ecoturismului (panouri turistice, amenajarea unui centru de informare turistica, construirea unui foisor pentru ob servarea pasarilor), sa organizeze o tabara pentru elevii din localitate, sa scrie proiecte pentru accesarea fondurilor europene si sa dezvolte planuri de afaceri.

"Datorita acestui proiect comun, organizatia noastra a reusit sa se implice in activitati legate de Delta Dunarii, sa se faca auzita la nivel local si central si sa se dezvolte din punct de ve dere organizational. Pentru comunitate, acest proiect inseamna noi locuri de munca, reconversie profesionala si posibilitatea de a instrui o serie de pescari pentru accesarea de fonduri eu ro pene si scrierea de proiecte", a declarat directorul Asociatiei Pescari lor Profesionisti "Fiii Deltei" din Mahmudia, Ionel Dima Filipschi.

Partenerii proiectului sunt Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Asociatia Pescarilor Profesionisti "Fiii Deltei", Comunitatea rusilor-lipoveni, Asociatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in Mediul Rural din Mahmudia, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Primaria Mahmudia. Proiectul este cofinantat din fonduri Global Environmental Fund (GEF SGP), bugetul total fiind de aproximativ 100.000 dolari.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri