Săptămâna aceasta s-a lansat un proiect ambițios de colectare a genomurilor de la grupurile de plante importante ale planetei pe parcursul următorilor doi ani și de congelare a acestora. Proiectul este parte a Global Genome Initiative, care își propune să adune și să păstreze ADN-ul tuturor formelor de viață de pe Pământ în instalații de criodepozite, informează bbc.co.uk.
Inițiativa e condusă de oamenii de știință de la Muzeul Național de Istorie Naturală al Institutului Smithsonian. Aceștia intenționează să colecteze genomurile de la 500 de familii de plante și mai mult de 13.000 de genuri din cadrul acestor grupuri. Sarcina e urgentă, deoarece unele specii sunt deja pe cale de dispariție. Potrivit cercetătorilor, Pământul se află deja în cea de-a șasea extincție în masă.
„Nu e vorba doar despre plante, ci și despre animale și micro-organisme”, spune John Kress, subsecretar interimar pentru știință la Institutul Smithsonian. „Tot ceea ce este viu și trăiește într-un habitat natural se află acum sub amenințarea degradării acelor habitate, în primul rând din cauza a ceea ce facem noi ca oameni”, a adăugat acesta.
Kress spune că e dificil să se măsoare rata de dispariție a plantelor, dar unii oameni de știință au estimat că toate speciile de viață sunt pe cale să dispară de 100 de ori mai repede decât în mod normal.
Global Genome Initiative se adaugă la eforturile continue de a salva semințele multor plante care sunt stocate în seifuri speciale din întreaga lume.
„Băncile de semințe au fost înființate în primul rând pentru a păstra semințele culturilor importante din punct de vedere economic, pentru a păstra o o bancă vie a țesutului cu care să putem crește din nou aceste plante în viitor. Proiectul genomului are ca scop păstrarea istoriei genomice și conținutul acestor plante, ca să putem înțelege felul în care funcționează aceste plante. Când avem genomul putem identifica genele are controlează înflorirea, apariția fructelor, producția de semințe, toleranța la secetă și toate aceste lucruri care ajută plantele să supraviețuiască în habitatul lor nativ”, a spus Kress.
Din cele aproximativ 11 milioane de specii din întreaga lume, doar două milioane au fost documentate și doar 1% din genomurile cunoscute ale plantei au fost secvențiate. Oamenii de știință au dobândit abia recent atât tehnologia cât și finanțarea necesară ca să se inițieze un asemenea proiect. În 2001, secvențierea unui genom costa în jurul de 95 de milioane de dolari, pe când acum o secvențiere poate fi efectuată pentru 600.000 de dolari.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
Organismele din oceane, la un pas de extincție în masă
Schimbările climatice și extincția speciilor trimit lumea într-o eră periculoasă