"Este foarte usoara si simplu de preparat. Reteta noastra de faina este sanatoasa si poti sa mananci cat vrei pentru ca nu ingrasa. Datorita ei, salata este foarte satioasa. Dupa lunile de iarna in care am avut cu totii o alimentatie saraca in vitamine, salatele sunt foarte recomandate pentru revigorarea organismului. Salata poate fi servita alaturi de un vin alb demisec" – Marcela Brulinau, bucatarul restauratului Fibrio.
Salata se rupe marunt, iar restul legumelor se taie in felii subtiri. Pieptul de pui se rumeneste la gratar, fara alte ingrediente. Cosuletul de paine se face ca painea obisnuita, dar se coace in forma la cuptor. Se amesteca faina cu apa si drojdia, se adauga fructoza pentru a obtine gustul dulceag, iar spre sfarsit se pun putin ulei de masline si sarea.
Faina Fibrio – indice glicemic infim
Faina Fibrio este rezultatul amestecului a cinci sortimente de fainuri – de grau, secara, ovaz, soia si canepa si faina de tarate de grau si secara. Gramajele sunt secretul Corneliei Marin, proprietara restaurantului Fibrio, care foloseste aceasta reteta proprie pentru a obtine un indice glicemic cat mai mic. Amestecul de fainuri este bogat in fibre, vitamina B si minerale.
Indicele glicemic este un instrument care ajuta la o alimentatie sanatoasa, fie pentru pastrarea greutatii sau chiar scaderea acesteia. Indicele glicemic mentine alimentatia echilibrata prin faptul ca e lamurit clar ca unii carbohidrati sunt buni, iar unii sunt rai prin efectul pe care il au asupra zaharului din sange.
Mai concret, indicele glicemic se refera la modul in care are loc cresterea concentratiei de glucoza (zaharul din sange) in momentul in care sunt consumati carbohidrati, adica cereleale, legume, fructe, seminte, oleaginoase sau zahar.
In functie de efectul lor asupra glicemiei, carbohidratii pot avea indice glicemic scazut, mediu si mare.
Legumele verzi, semintele crude, alunele, fisticul, nucile, faina de naut, dar si faina Fibrio se incadreaza in aceasta categorie a carbohidratilor cu indice glicemic scazut. Asta insemna ca nu cresc nivelul de glicemie din organism, se digera lent si pastreza constant nivelul zaharului din sange.
Cerealele si pastele integrale se incadreaza in categoria carbohidratilor cu indice glicemic mediu, iar zaharul sub orice forma, faina alba, berea, amidonul sau cartofii au un indice glicemic mare.