Salariatii de la Kronospan Sebes ameninta cu proteste

Angajatii de la Kronospan Sebes, companie aflata in atentia opiniei publice prin construirea, fara autorizatie, a unei noi instalatii de formaldehida, ameninta cu proteste daca "situatia discriminatorie va continua". Reprezentantii alesi ai salariatilor companiei din Sebes au dat publicitatii, joi, un protest prin care isi exprima dezaprobarea fata de "controalele tendentioase si repetate, care au ca singura tinta denigrarea firmei".

Angajatii sustin ca toate aceste controale "au ca tinta capitalul de electorat disponibil pentru anul viitor si ca SC Kronospan Sebes SA nu reprezinta decat o oportunitate de a obtine voturi de catre politicieni prin ransformarea societatii intr-o amenintare pentru cetatenii municipiului Sebes". Salariatii cer "ca statul, reprezentat prin diverse institutii subordonate, sa nu se mai amestece in aceste lupte de interese".

Salariatii mai sustin ca toate masuratorile efectuate de Comisia de monitorizare speciala, delegata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Bucuresti, s-ar fi facut cu aparatura de monitorizare fara acreditare RENAR, "ceea ce ridica numeroase semne de intrebare privind corectitudinea acestora".

Compania Kronospan Sebes mai are la dispozitie zece zile, pana pe 28 octombrie, pentru a intra in legalitate prin demolarea noii instalatii de formaldehida, ridicata fara autorizatie de constructie si fara acord de mediu.
Daca instalatia nu va fi demolata pana la sfarsitul lunii octombrie, compania va fi amendata cu 100.000 de lei si i se va acorda, totodata, un nou termen de 30 de zile pentru a o demonta, acordul de mediu nemaiputand fi dat in aceasta faza de Agentia Regionala de Mediu Sibiu. Constructia acesteia s-a realizat, contrar prevederilor H.G. nr. 1213/2006, adica inainte de solicitarea acordului de mediu.

Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, pe platforma Kronospan din municipiul Sebes, investitie evaluata la zece milioane de euro, provoaca, de peste o jumatate de an, o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor. A fost organizat chiar si un referendum local, pe 23 septembrie, nevalidat insa din cauza prezentei reduse la urne a locuitorilor, multi plecati la munca in strainatate de ani de zile.

Chiar daca referendumul ar fi fost validat, consultarea publica nu ar fi avut nicio finalitate juridica in ce priveste noua instalatie de formaldehida de pe platforma Kronospan. Conducerea companiei a sustinut, in repetate randuri, ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie, lucru stabilit, spun ei, de verificarile facute de Agentia de Protectia Mediului Alba, care nu a constatat emisii peste normele legale, si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj Napoca.

Reprezentantii societatii mai spun ca tehnologia folosita este astfel programata incat opreste automat productia daca sunt inregistrate conditii anormale de lucru, evitandu-se aparitia conditiilor de risc major.
Kronospan vizeaza punerea in folosinta pe platforma din Sebes a unei instalatii de formaldehida, unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic.

Foto: Simon J Evans

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri