55 de guverne au declarat ca vor deveni membre ale Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile (Irena). Infiintarea Irena a avut loc luni, 26 ianuarie, la Bonn, Germania, informeaza Guardian.
Irena are ca scop grabirea trecerii de la energie conventionala la sursele alternative, la nivel global. Dintre cele 116 tari care au fost reprezentate la Bonn, 55 vor deveni membre Irena.
Bugetul initial al Irena este de 25 milioane de dolari. Agentia primeste sustinere financiara si tehnica de la tarile membre. Printre acestea se numara Republica Ciad, Franta, Olanda, Danemarca, Spania, Vietnamul, Etiopia si Mali.
Statele Unite au negat participarea, insa a avut un reprezentant la inuagurare avand in vedere schimbarea de la Casa Alba. Marea Britanie a anuntat ca nu va deveni membru, dar trimite observatori la conferinta de infiintare.
„In familia energiilor, regenerabilele nu au avut pana acum un loc al lor institutionalizat”, a declarat ministrul danez al Climei, Connie Hedegaard, unul dintre sustinatorii initativei.
„Pana si Arabia Saudita, tara petroliera si membra a Opec, a anuntat ca vrea sa se alimenteze cu energii regenerabile in proportie de 7% pana in 2020”, a mai adaugat aceasta.
Fondatorii Irena vor ca agentia sa reprezinte o alternativa internationala eficienta la Agentia Internationala de Energie, care a fost criticata din cauza activitatii slabe. Initiatorul Irena este Hermann Scheer, presedinte al Consiliului Global pe Energie Regenerabila.