S-au descoperit cele mai vechi unelte din lume, mai vechi cu 700.000 de ani decât cele găsite până acum

Oamenii de știință spun că s-au descoperit cele mai vechi unelte de piatră din lume, informează bbc.com. Acestea au fost dezgropate din malurile lacului Turkana din Kenya și datează de acum 3,3 milioane de ani. Sunt cu 700.000 de ani mai vechi decât orice unelte descoperite până acum, pre-datând chiar și cei mai vechi oameni Homo.

ancient tools
Uneltele descoperite includ Fulgi ascuțiți, ciocane și nicovale.

Descoperirea, publicată în Nature, sugerează că speciile mai vechi, cum ar fi Australopithecus afarensis sau Kenyanthropus platyops, s-ar putea să fi fost mai sofisticate decât s-a crezut.

„Aceste unelte sunt semnificativ mai vechi decât orice altceva s-a descoperit până acum”, a spus Dr. Nick Taylor, de la Centrul Național de Cercetări Ştiințifice (CNRS) din Franța și de la Universitatea Leiden din Olanda. „E destul de uimitor să ne gândim că ce separă cel mai vechi sit știut anterior de acest site sunt 700.000 de ani de timp. E monumental.”

tool-in-situ-being-unearthed-at-excavation
Una dintre uneltele excavate în Kenya.

Primele unelte din acest sit, numite Lomekwi 3, au fost descoperite în 2011. Acestea au fost reperate după ce cercetătorii au urmat o pistă greșită în timp ce mergeau prin peisajul fierbinte și uscat al Kenyei.

Până la sfârșitul lui 2012, au fost găsite 149 de unelte, iar într-o altă excursie de lucru din 2014, cercetătorii au mai găsit câteva. Acestea includ fulgi ascuțiți din piatră, forfecate din roci mai mari, care au fost folosite, cel mai probabil, pentru tăiere. Au fost excavate de asemenea ciocane și nicovale, dintre care unele erau de dimensiuni uriașe.

„Cea mai mare dintre ele cântărea 15 kilograme, era masivă”, spune Dr. Taylor. „Această piesă nu arată semne să fi fost făcută în formă de fulg pentru producerea altor artefacte. Mai degrabă, a fost folosită ca o nicovală. E posibil să fi zăcut în sol și ceilalți bolovani aduși în sit, care au fost distruși pentru a se face unelte, au fost bătuți pe această nicovală mare”, mai spune cercetătorul.

Datarea cenușii vulcanice și a mineralelor din jurul uneltelor sugerează că acestea au 3,3 milioane de ani vechime.

Până la această descoperire, cele mai vechi exemple ale acestei tehnologii au fost uneltele Oldowan din Tanzania care datează de acum aproximativ 2,6 milioane de ani. Cercetătorii spun că diferența de timp de 700.000 de ani arată modul în care metodele de fabricație și de utilizare s-au schimbat de-al lungul timpului, devenind tot mai avansate.

homo_habilis_skull
Înainte de această descoperire, se credea că Homo habilis a fost prima specie care a folosit unelte din piatră

Oamenii de știință nu știu cine a făcut uneltele descoperite în Kenya. Până în prezent, unii au crezut că Homo habilis – cunoscut sub numele de „omul îndemânatic” – a fost cel mai vechi dintre strămoșii noștri din genul Homo care a folosit unelte. Dar cu Homo fossils datând cu 2,4-2,3 milioane de ani în urmă, acum pare neplauzibil ca Homo habilis să fi fost primul creator de unelte.

Alte descoperiri, cum ar fi oasele de animale găsite în Etiopia, cu urme de tăiere care datează de acum 3,39 milioane de ani, sugerează de asemenea că utilizarea uneltelor datează de dinainte de Homo habilis. Oamenii de știință cred acum că uneltele vechi de 3,3 milioane de ani au fost lucrate de alte specii, mult mai primitive.

„Există o serie de posibili candidați momentan. A existat un hominid numit Kenyanthropus platyops, care a fost găsit foarte aproape de locul în care s-au excavat uneltele Lomekwi 3. Iar acel hominid s-a aflat prin preajmă în perioada în care au fost lucrate uneltele. Pe scară mai largă, în regiunea Africii de Est, a existat un alt hominid, Australopithecus afarensis, care e faimos datorită fosilei Lucy, și care e un alt candidat”.

australopithecine
Australopithecus afarensis e o specie primitivă cu trăsături atât umane cât și de maimuță

Niciuna dintre aceste specii nu a fost considerată a fi deosebit de inteligentă – ambele aveau caracteristici atât umane cât și de maimuță, cu creierul relativ mic. Cu toate acestea, uneltele sugerează că speciile ar fi fost mai inteligente decât s-a crezut.

Dr. Ignacio de la Torre, de la Institutul de Arheologie al University College London, spune că această descoperire e una care „schimbă jocul”. „E cea mai importantă descoperire din ultimii 50 de ani. Sugerează că specii ca Australopithecus s-ar putea să fi fost suficient de inteligente încât să creeze unelte din piatră – că au avut abilitățile cognitive și de manipulare”, a declarat cercetătorul.

Sursă foto: bbc.com

 

Mai citește și:

Cercetătorii spun că este nevoie de crearea unor rezervații naturale aeriene

Cercetătorii japonezi au reușit să transmită energie wireless

spot_img

Ultimele știri