S-a redeschis cea mai mare seră din lume, după un proiect de renovare de 55 de milioane de dolari. Printre exponate se regăsesc multe specii rare sau pe cale de dispariție

După cinci ani de renovări, cea mai mare seră din lume – Temperate House (Casa climei temperate) – situată în faimoasa grădină botanică din Marea Britanie, Kew Gardens, a fost redeschisă. Acesta a fost cel mai important proces de renovare din istoria sa, proiect ce a costat peste 55 de milioane de dolari.

În timpul renovării s-au folosit mai mult de 5.280 de litri de vopsea, suficient pentru a acoperi patru terenuri de fotbal, iar lungimea cumulată a barelor folosite pentru ridicarea schelelor ar putea-o egala pe cea a autostrăzii M25 (London Orbital Motorway), centura ce înconjoară Londra, respectiv 188 de kilometri. De asemenea, au fost înlocuite 15.000 de geamuri de sticlă. În total, au fost implicate peste 400 de persoane în acest proces.

”Este un spaţiu de o frumuseţe extraordinară”, a spus celebrul cercetător naturalist britanic Sir David Attenborough care s-a declarat entuziasmat de proiectul de restaurare.

În sera victoriană, inaugurată în 1863, pot fi admirate  circa 10.000 de plante uimitoare și unele dintre cele mai rare plante din lume şi totodată specii ameninţate cu dispariţia.

Printre aceastea se numără un exemplar extrem de rar din Africa de Sud – Encephalartos woodii, o plantă cu un aspect desprins din jurasic ce l-a ajutat să reziste prădătorilor preistorici, care a dispărut din sălbăticie și se găsește acum exclusiv în grădini botanice și colecții private.

Acest copac a fost numit „cea mai singuratică plantă din lume”, deoarece mai exită doar plante în varianta masculină – care sunt de fapt clone a specimenului de la Kew. Specimenul a fost colectată în mijlocul secolului al XIX-lea. Unele plante conțin atât părți masculine, cât și femeiești, însă această specie necesită o femelă pentru a produce semințe.

Grădina botanică regală Kew este o organizaţie ştiinţifică de renume mondial, respectată pe plan internaţional pentru colecţiile sale remarcabile, precum şi pentru expertiza sa ştiinţifică în materie de diversitate a plantelor, conservare şi dezvoltare durabilă.

Una dintre cele mai importante atracţii turistice din lume dar şi din Londra, Kew, ale cărei grădini amenajate şi proprietăţi rurale se întind pe 132 de hectare, atrage anual peste 2,1 milioane de turişti.

Kew a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în iulie 2003, iar în anul în 2009 a aniversat 250 de ani de existenţă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri