RetuRO extinde rețeaua națională cu un nou centru regional în județul Prahova, creează 120 de locuri de muncă verzi și răspunde necesității regionale de reciclare a PET-urilor într-un sistem copleșit de cerere.
Administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România, RetuRo, își consolidează rețeaua națională prin inaugurarea celui de-al șaptelea centru regional de colectare și sortare a ambalajelor SGR în județul Prahova.
Noua unitate, amplasată în parcul industrial Eli Park din comuna Ariceștii Rahtivani, va crea 120 de locuri de muncă verzi, contribuind la dezvoltarea economică locală și la susținerea inițiativelor de economie circulară.
Cu o suprafață de 6.000 de metri pătrați, centrul este echipat cu tehnologii de ultimă generație, capabile să proceseze eficient toate tipurile de ambalaje returnabile.
Capacitatea anuală de numărare a ambalajelor SGR este estimată la 280 de milioane de unități, iar capacitatea totală de sortare și procesare pentru materialele PET, metal și sticlă depășește 820 de milioane de ambalaje.
Această investiție asigură un suport solid pentru gestionarea fluxului de ambalaje returnabile la nivel național.
Progres rapid în implementarea sistemului SGR
„După zece luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare, observăm o schimbare semnificativă în atitudinea consumatorilor față de reciclare. Am reușit să colectăm peste 2 miliarde de ambalaje SGR până în prezent, iar deschiderea noului centru regional din Prahova ne va ajuta să răspundem cerințelor în creștere pentru acest serviciu esențial”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
Planurile de extindere ale companiei nu se opresc aici.
În următoarele luni, RetuRO intenționează să deschidă încă trei centre regionale în Suceava, Bihor și Constanța, pentru a face față volumului tot mai mare de ambalaje returnate.
În luna august 2024, românii au returnat 533 de milioane de ambalaje SGR, ceea ce reprezintă 78% din ambalajele plasate pe piață în acea lună.
Impactul economic și ecologic al SGR
De la debutul sistemului de garanție și retur în România, RetuRO a gestionat peste 104.000 de tone de ambalaje, returnate către reciclatori.
Aceasta asigură reciclarea materialelor și reintegrarea lor în lanțul de producție, conform principiului „bottle-to-bottle” – adică un principiu al economiei circulare conform căruia, cu ajutorul tehnologiei, PET-ul reciclat este transformat în materie primă de calitate pentru sticle noi – contribuind astfel la reducerea impactului ecologic și la utilizarea sustenabilă a resurselor.
Acest proiect de economie circulară, susținut de infrastructura în continuă expansiune, are potențialul de a deveni un reper pentru alte țări care doresc să implementeze soluții similare.
Prin deschiderea centrului din Prahova și dezvoltarea ulterioară a rețelei, RetuRO își reafirmă angajamentul față de un viitor sustenabil, bazat pe eficiență, inovație și responsabilitate față de mediu.
Redacția Green Report a cerut de la RetuRo mai multe informații cu privire la procesul de recrutare al celor 120 de angajați ai noului centru, date despre nevoia de colectare din zonă, date estimative despre cantitățile pe care ar urma să le colecteze noul centru de la operatorii economici locali, precum și numărul acestora, și nu în ultimul rând clarificări despre optimizarea sistemului operațional având în vedere problemele reclamate de-a lungul timpului de către colaboratori.
Vom reveni cu un update la momentul la care ne vor fi puse la dispoziție informațiile promise.
#sgr #circulareconomy #recycling #garantieretur #colectareambalaje #centruregional #pet #sticla #metal #returo #sustenabilitate #reciclare