9 feluri prin care să reduci amprenta de carbon când speli rufe

Peste 70% din amprenta de carbon pe care o lăsăm asupra mediului înconjurător este asociată factori ce țin de consumul de energie, de apă sau poluarea, scrie 1millionwomen.com Consumăm resurse inclusiv atunci când spălăm, călcăm sau uscăm hainele. Iată câteva schimbări pe care am putea să le facem, pentru un impact redus asupra mediului înconjurător. 

rufe
foto: wikimedia commons

 

1. Cumpără vrac

Ambalarea excesivă este un factor important care contribuie la mărimea amprentei de carbon. Cu cât obiectul pe care îl cumpărăm este mai mic, cu atât vom genera mai multe ambalaje. Pentru a evita această situație, poți să cumperi detergenți vrac.

 2. Soluția DIY

Dacă nu vrei să cumperi detergenți vrac sau nu găsești, poți să-ți prepari soluția de curățat singur. Astfel, vei cunoaște exact ce conține acesta și nu vei mai genera ambalaje în plus.

3. Asigură-te că ai făcut setările de program corecte pentru mașina de spălat

Atunci când speli rufe, ar trebui să te asiguri că faci setările corecte, în funcție de cât de multe haine vrei să speli. Programul de spălare scurt este indicat pentru puține rufe, în timp ce, pentru mai multe, poți opta pentru un program mai lung.

4. Usucă rufele pe sârmă

Uscarea rufelor în uscătorul automat înseamnă un consum de energie în plus. Dacă vremea și spațiul o permit, soarele și vântul vor putea să-ți usuce hainele întinse pe sârmă, fără niciun consum de energie electrică.

5. Spală combinat rufele

Încearcă să nu împarți de fiecare dată rufele în funcție de culoare sau material. Dacă poți să le combini, înseamnă că poți să economisești apă. În cazul hainelor negre, care sunt noi, este în regulă dacă le speli în apă caldă, alături de alte haine de aceeași culoare. Totuși, acest lucru nu ar trebui să mai fie necesar după ce faci asta măcar o dată.

6. Asigură-te că hainele sunt într-adevăr murdare

Când dai haine la spălat, ar trebui să te asiguri că acestea merită cu adevărat să fie spălate. Uneori, e vorba doar de obișnuită atunci când dai un tricou la spălat după ce l-ai purtat o singură dată. Adesea, hainele trebuie să fie purtate de mai multe ori până când să fie într-adevăr murdare.

7. Spală la temperaturi mici

Potrivit EPA (Agenția pentru Protecția Mediului din SUA), 90% din energia folosită atunci când speli se consumă cu încălzirea apei. De aceea, ai putea să încerci să speli la temperaturi mai mici.

8. Nu mai călca hainele

Călcarea hainelor înseamnă consum de energie. Poți să eviți să faci asta dacă le întinzi pe un umeraș imediat după ce le-ai spălat, pentru a nu face cute.

9. Evită curățarea chimică a hainelor

În astfel de curățătorii de haine se folosesc chimicale, care dăunează mediului. Pe viitor, încearcă să eviți să cumperi haine care au nevoie de curățare chimică.

Citește și: Împotriva fast fashion. 6 modalități prin care să devii un pasionat de modă responsabil

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri