Roxana Suciu: Protectia mediului incepe de la plansa de desen

Text de Roxana Suciu, director general AEA Mediu Consulting

Problemele legate de mediu si energie castiga tot mai mult teren pe agendele de lucru ale guvernelor tarilor europene. de aceea, statele membre si-au consolidat, imbunatatit si armonizat substantial cadrul legislativ din domeniu, prin elaborarea unor politici si strategii nationale integrate si fixarea unor tinte si indicatori de imbunatatire a calitatii mediului. In acelasi timp, responsabilitatea sociala corporativa a devenit prioritara pentru tot mai multe companii multinationale si nationale, iar problemele de dezvoltare durabila au devenit parte integranta a planului de afaceri, considerente ecologice fiind luate in calcul atat in procesul de productie, cat si in cel de design, desfacere, depozitare finala.

The Market Transformation Programme

Guvernul de la Londra considera ca utilizarea eficienta a energiei in toate sectoarele este un element critic al politicii guvernamentale de protectie a mediului. Obiectivele politicii guvernamentale a Marii Britanii in domeniul utilizariii eficiente a energiei se regasesc in doua foarte recente documente strategice: Planul de Actiune privind Eficienta Energetica (iunie 2007) si Cartea Alba a Energiei (mai 2007).

Conform studiilor, prin optimizarea caracteristicilor noilor produse si prin retragerea aparaturii ineficiente de pe piata se reduc semnificativ emisiile de carbon. Astfel vom putea vorbi despre produse si echipamente ecologice cu impact scazut asupra mediului in procesul de design si fabricatie, cu impact de mediu minim pe durata de functionare (consum scazut de energie) si la sfarsitul duratei de utilizare (cu inalt grad de reciclare a pieselor componentelor).

Plecand de la aceste considerente, Guvernul UK a lansat – The Market Transformation Programme (MTP) – Programul de Transformare a Pietei. MTP este administrat de Divizia de Produse si Materiale Durabile a DEFRA (Departamentul pentru Protectia Mediului, Agricultura si Dezvoltare Rurala) prin intermediul unui consortiu de firme de consultanta. Liderul acestui consortiu este compania AEA Technology plc.

Scopul MTP este de a acorda asistenta pentru elaborarea politicilor de produs in cadrul Programului Guvernamental pentru Consum si Productie Durabila. Guvernul de la Londra defineste Consumul si Productia Durabila ca fiind o schimbare majora in comercializarea de noi produse si servicii cu im pact de mediu scazut pe toata durata ciclului de viata, produse/servicii ce au, totodata, o competitivitate de piata crescuta.

Programul se adreseaza producatorilor de produse mari consumatoare de energie si apa si care sunt responsabile de producerea de cantitati semnificative de deseuri si materiale periculoase la sfarsitul perioadei lor de utilizare. Sunt vizate: toate echipamentele electrocasnice majore (corpuri de iluminat si incalzire, masini de gatit, aparatura de bucatarie, masini de spalat, uscatoare etc.), bunurile utilizate in sectorul comercial (echipamente de birou, motoare si pompe, agregate frigorifice etc.) si echipamentele sanitare casnice si noncasnice ce utilizeaza apa, cum ar fi dusuri, toalete, cazi s.a.m.d.

Studiu de caz

MTP a estimat ca in Anglia exista peste 130 de milioane de unitati externe de alimentare cu energie (external power supply units – ePSUs) care sunt folosite pentru a incarca sau alimenta bateriile telefoanelor mobile, consolelor, sculelor electrice sau componentelor periferice de calculator. Majoritatea acestora sunt lasate pornite chiar si atunci cand nu sunt folosite, iar consumul anual estimat este de 3,3 TWh. MTP a gasit soutii pentru a-i determina pe producatori sa construiasca ePSUs care consuma mai putina energie atunci cand sunt pornite, dar nu sunt si folosite efectiv pentru a alimenta sau incarca baterii. A fost infiintat un grup de lucru, a fost conceputa o schema voluntara la care au fost invitati sa participe producatorii de ePSUs, au fost dezvoltate solutii si implementate tehnologii de eficientizare a consumului, iar beneficiile nu au intarziat sa apara. MTP estimeaza ca folosirea tehnologiiloreficiente energetic a dus la reducerea consumului ePSUs folosite pentru telefoanele mobile cu 80%. In 2005, economia realizata a fost de 1 TWh, o cantitate suficienta pentru a alimenta 200.000 de case. Suma economisita a fost de 78 milioane de lire sterline, iar cantitatea de CO2 redusa cu 140.000 de tone. MTP a demonstrat ca trecerea la tehnologia eficienta energetic va reduce si impactul poluant al deseurilor rezultate din aceste produse cu 60%.

Cheia succesului

Succesul in asigurarea unui consum si unei productii durabile depinde de un complex de factori ce afecteaza modelele de consum si productie, de valorile sociale si culturale ce influenteaza aspiratiile si alegerile populatiei, influentele pe care producatorii si distribuitorii le au asupra consumatorilor si retelelor de distributie si altele, cum ar fi infrastructura de transport. Schimbarea presupune inovatie atat la nivel tehnologic, cat si la nivel comportamental. Pentru a raspunde acestor provocari, MTP se concentreaza in particular pe rolul produselor/serviciilor in urmatoarea situatie: cea mai mare parte a impactului de mediu a unui produs rezultat din achizitionarea, folosirea si depozitarea finala aleasa de consumator poate fi evitata de producator/legiuitor inca din faza de proiectare, inainte de a ajunge la consumatorul final, obtinandu-se in acest fel importante beneficii de mediu.

MTP pentru Romania

Printre cele mai importante beneficii adle programului, se numara asistenta pe care MTP o aduce sectorului de afaceri. Programul influenteaza politica de produs, ducand la obtinerea unui echilibru intre sectorul de afaceri si protectia mediului. Intelegerea viitoarelor politici de produs si a trendurilor pietei permite o mai buna planificare a afacerii, contribuind semnificativ la evitarea si managementul riscurilor asociate fiecarui business vizat de program. Totodata, cu sprijinul MTP, guvernul transmite informatii corecte si complete despre standardele internationale in vigoare, permitand sectorului business sa adope masuri adecvate si sa devina competitiv.

Tinand cont de evolutia politicilor din domeniu, dar si de realitatile economiei romanesti, credem ca un astfel de program ar fi util si pentru tara noastra, si asta din mai multe considerente:

– Politicile si programele de protectia mediului, de eficienta energetica si cele economice trebuie sa se bazeze pe studii si date de piata cat mai corecte si reale, iar procesul de guvernare trebuie sa fie cat mai transparent cu putinta pentru a stimula investitiile straine.

– Economia romaneasca, atat marii producatori, cat si sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, trebuie sa devina mai competitiva, produsele dezvoltate la noi in tara intrand in directa competitie pentru castigarea de piete de desfacere la nivel european si nu numai.

– Trebuie sa evitam sa devenim o piata de desfacere pentru produse ce nu iau in considerare standardele de mediu si care vor avea costuri mai mari, pe termen mediu si lung, legate de utilizarea si mai ales depozitarea finala. In acest sens, politicile si programele guvernamentale vor trebui sa vizeze astfel de masuri ce stimuleaza piata produselor prietenoase mediului.

– Publicul larg trebuie sa inceapa sa ia decizii informate si sa participe astfel activ la implementarea unor masuri ce vizeaza protectia mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri