Rovana Plumb: Ministerul nu a dat acord de mediu pentru proiectul Rosia Montana

Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nu a facut nicio derogare de la legislatia de mediu in vigoare in ceea ce priveste proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, ministrul Rovana Plumb.

Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nu a facut nicio derogare de la legislatia de mediu in vigoare in ceea ce priveste acest proiect. In proiectul de lege transmis la Parlament si care se afla in dezbatere rolul Ministerului Mediului a fost acela de a stabili clar si de a impune cele mai inalte standarde de mediu”, a precizat Rovana Plumb, citata de Agerpres.

In ceea ce priveste acordul de mediu, aceasta a aratat ca el se propune de catre comisia de avizare tehnica de pe langa Ministerul Mediului si se aproba de catre Guvern.

Acordul de mediu este inca in procedura si se asteapta finalizarea proiectului de lege si a deciziei Parlamentului. In functie de decizia Parlamentului, se va actiona ca atare. (…) Era absolut necesar sa introducem standarde de mediu dintre cele mai inalte, pentru ca fata de cele doua masuri aferente anului 1999 cand a fost acordata licenta, tot ceea ce inseamna protectia mediului a evoluat din punct de vedere al standardelor si al legislatiei. Or, atata timp cat el a fost adoptat prin act normativ, modificarea licentei nu se poate face decat tot printr-un act normativ”, a aratat ministrul Mediului.

Birourile permanente au prelungit activitatea Comisiei Rosia Montana pana pe 10 noiembrie

Activitatea Comisiei speciale pentru analiza proiectului de explorare de la Rosia Montana a fost prelungita pana pe 10 noiembrie. Astfel, Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis sa amane termenul de depunere a raportului pe care aceasta comisie îl va face cu privire la proiectul minier.

S-a aprobat prelungirea termenului comisiei Rosia Montana pana pe 10 noiembrie, la cererea presedintelui Comisiei si a membrilor pentru a depune raportul de avizare a proiectului de lege”, a spus Zgonea, dupa sedinta Birourilor permanente reunite, care a avut loc saptamna trecuta.

Cu toate lacunele proiectului, RMGC va incepe explorarea

Fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, considera ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este, in fapt, singurul beneficiar al modificarii proiectului de lege

Se elimina din titlu si din text cuvantul RMGC si acordul, ca sa poata sa treaca la o verificare constitutionala, daca se va ajunge acolo, dar este un cadou facut RMGC (…). Vor veni decizii in cascada ale diferitelor institutii si compania Rosia Montana Gold Corporation, cu toate lacunele proiectului, a formei juridice, a licentelor, va incepe exploatarea”, a spus Korodi.

Acesta a subliniat ca modificarea proiectului de lege rezolva o “cosmetizare a problemei si probabil la o verificare constitutionala sunt sanse sa treaca, dar la o verificare in comparatie cu directivele europene care sunt transpuse in legislatia Romaniei nu cred ca va avea sanse de trecere”.

Opt amendamente adoptate

Comisia speciala care se ocupa de analiza proiectului minier de la Rosia Montana a adoptat opt amendamente ale Legii privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Astfel, titlul legii a fost modificat din “Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania” in “Lege privind unele masuri pentru stimularea exploatarii minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit”. In acest fel, actul normativ nu mai face referire la proiectul de la Rosia Montana si devine unul general.

Unul dintre amendamentele importante care a fost adoptat spune ca, in situatia in care cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint, si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale, titularul licentei de exploatare a minereurilor auro-argentifere din cadrul proiectelor miniere de interes public deosebit nu poate proceda la exploatarea respectivului minereu decat dupa obtinerea, in conditiile legii, a unei noi licente sau a unui nou permis in acest sens.

Alt amendament adoptat spune ca titularii licentelor de exploatare au obligatia sa utilizeze cele mai avansate tehnologii, disponibile la momentul exploatarii, care sa previna evenimente de natura deversarilor sau emisiilor de substante periculoase ori poluante, sub forma lichida, solida ori gazoasa, precum si orice alte evenimente care pot afecta ecosistemele naturale si antropice.

Procedura pentru obtinerea aprobarii scoaterii definitive din circuitul agricol a suprafetelor de pajiste aflate in perimetrul proiectelor miniere de interes public deosebit se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, arata un alt amendament.

Presedintele Comisiei speciale care analizeaza proiectul minier de la Rosia Montana, senatorul Darius Valcov, a declarat, joi, ca niciun amendament adoptat de aceasta comisie nu face referire la Rosia Montana.

spot_img

Ultimele știri