Rovana Plumb: “Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera, o prioritate”

"Ca prima prioritate, in atentia noastra sta operationalizarea Registrului privind alocarile de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Depunem toate eforturile ca acest registru sa devina operational in cursul lunii iulie, cand la Bonn vor avea loc audierile, si speram sa avem un rezultat pozitiv, astfel incat sa putem incepe tranzactionarea, iar cele 200 de companii care astazi sunt in blocaj sa poata sa inceapa sa opereze", a declarat, astazi, Rovana Plumb la conferinta Viitorul Mediului.

In luna aprilie a.c., Rovana Plumb declara ca Romania este singurul stat european in care Registrul National este blocat de 4 luni, impunandu-se masuri urgente pentru operationalizarea sa.

Romania inregistreaza pierderi de peste 1 miliard de euro prin scaderea valorii de piata a certificatelor si inca 600 milioane de euro prin suspendarea la tranzactionare.

Peste 200 de operatori economici care intra sub incidenta prevederilor Schemei europene de comercializare cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera nu pot participa liber la piata europeana a certificatelor.

Registrul National este o baza de date electronica, standardizata si securizata, ce inregistreaza si urmareste operatiunile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA-uri) si cu unitati de emisii de gaze cu efect de sera reglementate prin Protocolul de la Kyoto (AAU-ri, ERU-uri, CER-uri, RMU-uri).

Hartile de hazard la inundatii, gata la sfarsitul lui 2012

“Ministerul Mediului si Padurilor va finaliza hartile de hazard la inundatii pentru toate cele 11 administratii bazinale din tara pana la sfarsitul acestui an”, a mai spus Rovana Plumb, in cadrul conferintei Viitorul Mediului, organizata de gandul.info.

Hartile vor oferi informatii despre inundatii, mai exact, extinderea zonei inundate, viteza apei sau adancimea apei la viituri.
Hartile de hazard fac parte din "Strategia nationala de management al riscului la inundatii pe termen mediu si lung", adoptata de Guvernul Romaniei in 2010.

In perioada 2010-2011 ar fi trebuit realizate, printre altele, "actualizarea si completarea hartilor de hazard la inundatii si a bazei de date cartografice privind obiectivele afectate de inundatii", precum si "inventarierea si analiza vulnerabilitatilor specifice si a bunurilor expuse riscului la inundatii.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri