În apropiere de Roșia Montană ar putea apărea o nouă zonă de exploatare a aurului

În Apuseni, la 20 de kilometri de Roșia Montană, ar putea apărea în 2022 o zonă de exploatare a aurului și a cuprului cu trei mine. Locul culmilor muntoase ar fi luat astfel de două cratere și un munte de minereu și praf. Mining Watch România spune însă că trebuie parcursă o procedură complexă, deci exploatarea ar putea începe chiar și peste câțiva ani.

Foto: Unsplash

Firma Samax România SRL a început de anul trecut demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina/jud.Hunedoara, după ce, în 2018 guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran. Conform planificării, prima mină ar trebui să fie gata până în 2022, arată Europa Liberă. Exploatarea va conține trei mine, două de suprafață și una de subteran și se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior). În total, va cuprinde peste 27 de hectare de teren.

Nu se vor folosi cianuri pentru prelucrarea minereului aurifer, zăcământ estimat la 180 de tone, însă culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere – unul cu diametru de peste 900 de metri (cariera Colnic) și un al doilea, cu un diametru de 700 de metri (cariera Rovina) – și de un munte de minereu și praf.

Reprezentații ONG-ului Mining Watch România amintesc de o declarație a fostului director al Institutului Geologic Român, Ștefan Marincea, care spunea că dezvoltarea de proiecte miniere în zonă ar duce la „generarea a nu mai puțin de 2.900 de hectare de deșeuri”. Conform proiectului aprobat de ANRM, cantitatea imensă de deșeuri rezultată din minerit va fi depozitată și va forma practic un munte artificial, un munte de praf și de rocă perforată.

Exploatarea minieră de la Rovina este una dintre cele trei din Apuseni considerate valoroase din punct de vedere al minereului aurifer. Celelalte sunt Roșia Montană și Certej. La Rovina autorizațiile s-au obținut fără controverse, iar proprietarii Samax România speră că extracția minieră poate începe la anul, mai notează Europa Liberă.

Cu toate acestea, Mining Watch România crede că termenul de 2022 este unul foarte optimist.

Exploatarea minieră de la Rovina trebuie să parcurgă o procedură complexă pentru a putea începe. În acest moment, Samax România se află într-un stadiu incipient al avizării. Au obținut un certificat de urbanism prin care Consiliul Județean detaliază ce avize sunt necesare pentru realizarea planului de urbanism al proiectului minier. Acesta este doar primul pas. Va urma o procedura complexă, care poate dura de la câteva luni la câțiva ani”, a transmis organizația.

Citește și: 

Zilele Patrimoniului la Roșia Montană, pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei

A fost promulgată legea care dă dreptul persoanelor să se pensioneze mai devreme deoarece au locuit în zone cu poluare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri