Romtelecom pentru Delta

text de Ecaterina Procopov

De doi ani, Romtelecom este sustinator al operatiunilor de ecologizare a Deltei, prin intermediul programelor de educatie si protectie a acestei rezervatii desfasurate de Asociatia "Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu". Romtelecom contribuie astfel la reconstructia ecologica si de conservare a biodiversitatii mediului din Delta Dunarii.

Asa cum spune Liviu Mihaiu, presedintele asociatiei "Salvati Dunarea si Delta – AC": "In ecologie nu mai vrem politica, vrem politici. Nu mai vrem algoritm, vrem bioritm. Nu mai vrem baroni, ci sturioni. Vrem modele de comunicare ale omului cu natura, vrem ca Romania sa fie un model pentru cea mai grava problema a viitorului: intoarcerea naturii impotriva fiului sau, omul. Prin sprijinul oferit, Romtelecom s-a dovedit a fi un adevarat prieten al Deltei".

Una dintre cele mai importante campanii din programul sustinut de Romtelecom a fost "Salvati stiuca din Delta Dunarii". In 2005, in urma unei activitati sustinute de lobby pentru protejarea stiucii si a altor 40 de specii de pesti cu valoare ecologica mare, a fost emis un ordin de protectie a acestora. Tot in 2005, efortul de lobby inceput cu trei ani in urma impotriva construirii Canalului Bastroe s-a incheiat cu anuntarea incetarii lucrarilor la acest canal de catre guvernul de la Kiev.

Campania "1% pentru Delta" a fost cea mai vizibila campanile pentru strangere de fonduri, prin directionarea unui procent din impozitul datorat pe venituri catre o organizatie neguvernamentala.

Proiectele Asociatiei sustinute de Romtelecom au adus la aceeasi masa membrii marcanti ai Guvernului, autoritati locale, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic si ai comunitatii de afaceri, in cadrul simpozionului national "Avem o delta. Cum procedam?", o platforma de dialog care a incercat identificarea celor mai bune solutii pentru conservarea Deltei Dunarii.

Incercarile de sensibilizare la cauza Deltei sunt continuate si printr-un documentar difuzat la televiziune si la festivalurile de film, care arata cu adevarat toate "Chipurile Deltei".

In 2006, Asociatia a inceput sa lupte si impotriva "haiduciei" autohtone, prin oferirea de solutii la problema deseurilor care sufoca Delta, prin promovarea unor masuri stricte de prohibitie pentru speciile periclitate, prin oprirea cultivarii organismelor modificate genetic in rezervatie si prin organizarea mai multor actiuni de ecologizare. Totodata au fost mediatizate toate acestor eforturi, cu implicarea personalitatilor publice din Romania, pentru a conduce la o mai buna cunoastere a problemelor cu care se confrunta Delta Dunarii.

Toate aceste actiuni au fost sustinute in campania de ecologizare "Verde cine n-are, pierde!", la care au participat presedintele Traian Basescu si alte personalitati publice, care au contribuit la promovarea unei atitudini mai responsabile fata de mediul inconjurator in randul turistilor care viziteaza Delta Dunarii, prin distribuirea unor kit-uri de curatenie si explicarea necesitatii folosirii acestora.

"Ne-am implicat in campaniile asociatiei "Salvati Delta" cu acelasi entuziasm cu care membrii acesteia militeaza pentru cauza ecosistemului din Delta Dunarii. Vrem cu adevarat sa salvam Delta, vrem sa le dam o sansa sa o cunoasca si generatiilor care vin dupa noi. Ar fi pacat ca Delta sa ajunga doar o poveste, doar o lectie in manualul de geografie. Noi credem in puterea oamenilor de a gasi rezolvari si de a aduce schimbari in bine, aceasta fiind, probabil, cea mai importanta lectie pecare ar trebui sa o inteleaga toti cei care indragesc Delta", a declarat Catalin Dima, director executiv juridic si Corporate Affairs din cadrul Romtelecom.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri