Text de Oana Neneciu
In ultimii doi ani, preturile panourilor solare au scazut cu aproximativ 15%, conform Claudiei Langa, reprezentantul Romsir. Atat concurenta intre companiile care comercializeaza solutiile pentru energie curata, cat si dezvoltarea noilor tehnologii si, implicit, ieftinirea celor mai vechi au adus aceasta piata la un nivel accesibil si profitabil pentru tot mai multi romani. O poveste de succes este cea a companiei Romsir, care comercializeaza in Romania sisteme de panouri solare cu tuburi vidate si echipamente pentru producerea energiei electrice, destinate sectorului rezidential.
Acum cinci ani nu exista o piata pentru energiile regenerabile
In urma cu cinci sau sase ani, pentru o companie romaneasca era aproape imposibil sa comercializeze solutii pentru energie regenerabila. Nu se putea imagina o piata pentru acestea in Romania. Desi in alte tari se instalau la scara mare centrale eoliene sau panouri fotovoltaice, la noi era de neimaginat ca
oamenii sa cheltuiasca asemenea sume pentru casele proprii. Odata cu dezvoltarea sectorului imobiliar si cu cresterea nivelului de trai al clasei de mijloc in Romania, aceste tehno logii au devenit din ce in ce mai cautate, mai ales pentru casele din zonele izolate. "
O parte din acest interes este cauzat de Electrica, pentru ca are preturi foarte mari pentru racordarea la reteaua electrica si te obliga sa-ti iei propriul transformator. Exista multi oameni care isi doresc o casa de vacanta intr-o zona izolata si nu au nevoie decat de strictul necesar. Acestia isi pot instala cu usurinta un panou solar sau o mica centrala", arata Claudia Langa, marketing manager Romsir.
Zeci de companii, preturi tot mai accesibile
In urma cu doi ani, cand Romsir a hotarat sa intre pe aceasta piata, existau foarte putini furnizori in Romania. Acum, spune Claudia Langa, sunt zeci de companii care comercializeaza sisteme de diferite feluri pentru energie regenerabila, iar preturile sunt, de asemenea, din ce in ce mai accesibile.
"Acum, printr-un simplu search pe Google, iti dai seama cat de mult s-a dezvoltat aceasta piata. Sunt zeci de companii, iar interesul pe piata este foarte mare. Noi avem deja distribuitori in multe zone ale tarii, iar eu primesc in fiecare zi teletext foane pentru distributie, ceea ce inseamna ca atat companiile mici, instalatorii, cat si companiile de distributie au vazut potentialul produselor respective si ii contacteaza pe importatori pentru a le distribui", explica managerul.
Produse chinezesti certificate european
Compania romaneasca Romsir este prezenta pe piata echipamentelor electronice si electrice industriale de peste 14 ani, iar in domeniul energiilor regenerabile activeaza de doi ani. Activitatea companiei in ceea ce priveste tehnologiile pentru energie regenerabila este axata pe segmentele rezidential si comunitar,
compania oferind solutii personalizate pentru fiecare client.
In momentul de fata, Romsir importa si comercializeaza sisteme de panouri cu tuburi vidate folosite pentru incalzirea apei menajere si incalzirea locuintei, generatoare eoliene, panouri fotovoltaice si micro hidro generatoare. Produsele sunt importate din China si sunt toate certificate european.
"Am ales producatorii chinezi deoarece, evident, au un pret mult mai bun, iar cele mai multe companii vestice si-au localizat cea mai mare parte a productiei in China. Practic, companiile chinezesti au capatat deja o mare experienta in productie si si-au dezvoltat capacitati incredibile, cred ca furnizeaza 80% din panourile solare din toata lumea. Astfel, putem spune ca s-a realizat transferul de tehnologie, iar companiile vestice care isi pun numele pe produse vand practic un brand, produsele respective avand, de fapt, aceeasi calitate", spune Claudia Langa.
Compania lucreaza cu unul dintre primii trei cei mai mari producatori din China pentru panouri solare si tot cu un mare producator pentru turbinele eoliene. Produsele de la fabricile chinezesti sunt testate timp de un an in Germania pentru a primi certificarile europene.
In alegerea producatorilor, Romsir a desfasurat un audit pentru a se asigura atat de calitatea produselor, cat si de conditiile de munca oferite de fabricile chinezesti. Auditul a inclus vizite la fata locului si testarea produselor pe o perioada de sase luni. Directorul Romsir precizeaza ca fabricile chinezesti sunt in competitie cu foarte multe fabrici din Vest.
Energia regenerabila: back-up in mediul urban
Echipamentele pentru generarea de energie regenerabila reprezinta o solutie viabila pentru zonele izolate, unde nu este accesibila reteaua nationala sau costurile de conectare sunt prea mari, dar Romsir are si clienti din mediul urban.
"Exista si cereri pentru energie eoliana si fotovoltaica pentru locuinte care dispun de bransament electric. In unele cazuri, reteaua electrica locala nu mai face fata din cauza dezvoltarii imobiliare, avand loc intreruperi frecvente de energie electri ca. Proprietarii multor case situate in astfel de zone achizitio neaza sisteme de back-up din surse de energie regenerabila, corectand astfel neajunsurile oferite de locul in care este construit imobilul si asigurandu-si conditii normale de viata", explica Claudia Langa.
Consumatorul responsabil, un profil putin intalnit la noi
In Romania nu exista neaparat un segment bine stabilit al consumatorului responsabil, oamenii care apeleaza in general la energie alternativa sunt cei care, intr-un fel sau altul, nu au alta solutie, au case in zone izolate sau nu isi permit racordarea la retelele publice. Cu toate acestea, Romsir a inceput sa aiba
si clienti responsabili, dar acest segment se refera, in principal, la persoanele cu venituri peste medie si cu studii superioare.
"Conteaza foarte mult economisirea pentru proprietarii dintr-o anumita categorie, cei care vor sa-si transforme locu inta, sa fie cat mai green, sa consume foarte putina electricitate, dar la noi sunt destul de putini. In general, tinerii realizati profesional, care isi dau seama de implicatii si vor sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului, o amprenta de carbon cat mai mica. La noi, foarte putina lume este cu adevarat constienta",
mai spune Claudia Langa.
Peste un milion de euro cifra de afaceri in 2009
In anul 2007, Romsir a inregistrat o cifra de afaceri pentru divizia de solutii pentru energie regenerabila de 250.000 de euro. In primul trimestru al lui 2008, compania si-a triplat vanzarile si preconizeaza o crestere de peste 50% a cifrei de afaceri, la 600.000 de euro. In 2009, Romsir se asteapta la o alta crestere substantiala, conform estimarilor companiei, cifra de afaceri va ajunge la peste un milion de euro.
"Consider ca in aproximativ doi-trei ani aceasta piata va evolua extrem de rapid. Unul dintre cele mai importante semnale in acest sens este faptul ca, in ultimii doi ani, unele echipamente au devenit deja o dotare standard a oricarei locuinte", subliniaza Claudia Langa.