Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va trece printr-un amplu proces de reorganizare, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern prezentat de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Documentul, publicat pe site-ul ministerului, face parte din angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se află în consultare publică.
„Prezint un proiect de Hotărâre de Guvern, mult așteptat, despre care s-a discutat deja foarte mult și care, în același timp, reprezintă un jalon în PNRR. Este vorba despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva”, a declarat ministrul, după ședința de Guvern.
Una dintre cele mai importante măsuri propuse este reducerea drastică a posturilor de conducere. Numărul directorilor va fi redus cu aproximativ 86%, de la 121 la 17.
„Așadar, pe schema pe care o propun, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din acești directori va avea un contract de mandat pe cinci ani și va avea indicatori foarte clari de performanță, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat”, a precizat Fechet.
Ministrul a anunțat că a respins propunerea de buget înaintată de Romsilva, considerând-o insuficient de ambițioasă în raport cu resursele administrate.
„Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Națională administrând aproape patru milioane de hectare de fond forestier în România”, a spus oficialul.
În opinia ministrului, restructurarea Romsilva este necesară pentru eficientizarea activității și pentru o administrare responsabilă a fondului forestier public.
„În consecință, eu cred că, mai ales anul acesta, când este un an extrem de greu pentru bugetul național de stat, este extrem de greu din punct de vedere al deficitului, trebuie să ne înțelegem cu toții rolul, mai ales acele entități care administrează o bogăție atât de valoroasă a statului român, respectiv pădurile publice ale României.”
Noua structură va introduce reguli uniforme pentru atribuțiile și salarizarea personalului, precum și o gestionare mai eficientă a direcțiilor silvice.
„Am propus ca o Direcție silvică să nu poată avea mai puțin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcții silvice cu puțin peste 20.000 de hectare.”
O altă schimbare importantă vizează modalitatea de angajare în cadrul regiei. Personalul va fi recrutat prin concurs național, organizat centralizat.
„Dorim, așadar, să oferim șanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii.”
Prin Hotărârea de Guvern va fi introdus și principiul „pentru muncă egală, salariu egal”.
„Astăzi, există mari diferențe de la o Direcție silvică la alta, chiar și în interiorul aceleiași Direcții silvice. Salariile diferă foarte mult pentru aceeași pregătire și pentru aceeași vechime în muncă.”
Principiul eficienței se va aplica și altor subunități din structura Romsilva, precum ocoalele silvice, pepinierele, secțiile de exploatare a lemnului, centrele de valorificare a vânatului și unitățile de piscicultură.
„Și modul în care, în viitor, vor fi înființate astfel de sub-unități va fi stabilit prin Ordin al autorității publice centrale de mediu, evitând astfel situațiile în care conducerea regiei doar mimează anumite reforme.”
Proiectul vizează și restructurarea administrării parcurilor naționale.
„Cele 22 de administrații ale Parcurilor Naționale se vor uni într-o singură entitate, cu un singur director și cu o singură Direcție-suport.”
De asemenea, activitatea silvo-turistică va fi centralizată. „Toată activitatea silvo-turistică a Regiei va fi realizată prin intermediul complexului Silva, ca unic gestionar al resurselor imobiliare.”
În ceea ce privește logistica, parcul auto și utilajele Romsilva vor fi gestionate printr-o aplicație informatică cu monitorizare GPS și sonde pentru consumul de carburant.
Conform datelor oficiale, în perioada 2019–2023, Romsilva a înregistrat un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au fost virați la bugetul de stat. În 2024, bonusurile au fost reduse cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, acestea au fost eliminate complet, în conformitate cu OUG 156/2024.
Înființată în 1991, Romsilva administra atunci circa 6,3 milioane hectare de fond forestier și avea 46.472 de angajați. La finalul anului 2023, regia avea 14.189 de salariați și administra 3,12 milioane hectare din proprietatea publică a statului, asigurând servicii și pentru alte circa 1,2 milioane hectare de pădure aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, gestionează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 16 herghelii și depozite de armăsari.
CITEȘTE ȘI:
Exclusiv: Diana Buzoianu acuză că tăierea pădurilor a finanțat bonusurile la Romsilva