Romsilva estimează venituri totale de 3,6 miliarde lei în acest an, la cheltuieli totale de 3,5 miliarde lei. Profitul net este estimat la 82,5 milioane lei, arata proiectul privind bugetul de venituri și cheltuieli, publicat în dezbatere de Ministerul Mediului și consultat de GREEN REPORT.
Regia are circa 14.200 de salariați.
Profitul brut prognozat pentru anul 2024 este în valoare de 100 milioane lei, impozitul pe profit aferent este de 17,46 milioane lei, iar profitul net prognozat a se realiza la sfârșitul anului este de 82,53 milioane lei.
Atât câștigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială în valoare de 10.653 lei/persoană, cât și câstigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială recalculat conform Ordonanței Guvernului nr.26/2013 și a legii anuale a bugetului de stat în valoare de 10.278 lei/persoană nu înregistrează creșteri în anul 2024, fiind la nivelul preliminat a se realiza în anul 2023.
Pentru cheltuielile generate de administrarea parcurilor naturale şi naţionale, care în anul 2024 se ridică la 58 milioane lei, precum şi pentru cheltuielile generate de susţinerea activităţii de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor în valoare de 55 milioane lei ar fi necesar să se elaboreze acte normative care să permită suportarea lor de la bugetul statului, astfel acestea se suportă din veniturile proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, influenţând în mod direct diminuarea profitului brut, relevă documentul.
Prin proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 se propune realizarea unui nivel al veniturilor totale de 3,6 miliarde lei, rezultând o diminuare a acestora de 1,4% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2023, iar nivelul cheltuielilor totale este de 3,5 miliarde de lei, înregistrându-se o majorare a acestora cu 2,9%, ceea ce duce în anul 2024 la realizarea unui profit brut de 100 milioane lei.
La sursele pentru finanţarea investiţiilor este prevăzută suma de 333,77 milioane lei, din care 65 milioane lei din surse proprii, respectiv din amortizare, 20,25 milioane lei din alocaţii bugetare pentru investiții acordate conform Legii nr.421/2023 privind bugetul de stat pe anul 2024, 17,95 milioane lei alocații de la buget pentru perdele forestiere de protecție, 15,6 milioane lei credite bancare externe, 214,97 milioane lei din alte surse, respectiv: 105.000 lei din fond de ameliorare, 150 milioane lei din fond de accesibilizare, 58 milioane lei din Planul Național de Redresare și Reziliență și 6,86 milioane lei din Fonduri Europene în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare.
Alocațiile bugetare, creditele bancare externe (B.D.C.E.), fondul de accesibilizare, PNRR vor fi folosite pentru execuția de drumuri forestiere și lucrări de corectare a torenților.
”Lucrările de corectare a torenților sunt necesare în vederea diminuării efectelor distructive ale viiturilor torențiale, prin retenția direct de aluviuni, consolidarea malurilor și albiilor. Alături de aceste efecte directe și indirecte, prin executarea lucrărilor de corecții de torenți sunt apărate drumurile forestiere, podurile și podețele, lucrările de artă existente, terenurile silvice și nu în ultimul rând localitățile situate în aval. Lucrările de execuție a drumurilor forestiere sunt necesare în vederea accesibilizării fondului forestier, pentru a se asigura continuitatea tratamentelor silviculturale precum și a lucrărilor de îngrijire a arboretelor”, se menționează în Nota de Fundamentare.
Realizarea în anul 2024 a veniturilor, respectiv a cifrei de afaceri depinde de deblocarea amenajamentelor silvice, în condițiile impuse de prevederile Hotărârii Guvernului nr.236/2023 pentru aprobarea metodologiei de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, unde volumul implicat este de aproximativ 1 milion mc masă lemnoasă.
La fundamentarea elementelor de venituri s-au avut în vedere următoarele:
- recoltarea din pădurile proprietate publică a statului şi proprietatea altor deţinători administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a unui volum total de 9,3 milioane m3 de masă lemnoasă;
- în acţiunea de valorificare a altor resurse din fondul forestier, la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor -Romsilva se vor comercializa fructe de pădure, ciuperci comestibile, plante medicinale, carne de vânat şi vânat viu, păstrăvi de consum etc;
- venituri din contracte de administrare și din prestări servicii silvice;
- din comercializarea în condiţii de eficienţă atât a masei lemnoase, cât şi a celorlalte resurse enumerate mai sus, va rezulta o cifră de afaceri de 3,1 miliarde lei.
În categoria „alte venituri din exploatare” sunt incluse: venituri din valorificarea mijloacelor fixe, venituri din vânzarea activelor, venituri din prestaţii aferente împăduririlor, venituri din despăgubiri, venituri din penalităţi ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale, venituri din imputaţii datorită unor lipsuri în gestiune, venituri din taxa de participare la licitaţii, venituri din utilizarea fondului de conservare și regenerare a pădurilor.
Per total, cheltuielile cu bunurile și serviciile înregistrează în anul 2024 o creștere de 8,2% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2023.
O pondere importantă în categoria acestor cheltuieli o reprezintă cheltuielile cu amenajarea pădurilor în valoare de 56,8 milioane lei, cheltuielile privind susținerea activității de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor în valoare de 55 milioane lei și cheltuielile cu administrarea parcurilor naturale / naționale și a Muzeului Cinegetic al Carpațiolr “Posada” în cuantum de 58 milioane lei.
„Cheltuielile de protocol” sunt în valoare de 2 milioane lei și au fost calculate conform Codului Fiscal, respectiv în limita a 2% din „profitul brut” propus pentru anul 2024.
Cheltuielile cu sponsorizarea sunt în valoare de 3,49 milioane lei și au fost stabilite în limita prevăzută de lege și constau în principal în puieți forestieri acordați fie diverselor persoane juridice (asociații, fundații), fie sunt puși la dispoziție în cadrul campaniei de împăduriri, în sponsorizări cu masă lemnoasă acordată zonelor afectate de eventualele calamități, lemn de foc pentru încălzirea școlilor, etc.
Cheltuielile cu taxele și vărsămintele asimilate în anul 2024 înregistrează o creștere de 1,7% comparativ cu nivelul preliminat a se realiza în anul 2023 și aici se cuprind: cheltuielile cu taxa pentru activitatea de exploatare a resurselor minerale, cheltuieli cu taxa de mediu, cheltuieli cu alte impozite și taxe (impozit pe clădiri, taxe auto, etc).
Cheltuielile cu personalul, per total, rămân aproximativ la valoarea preliminată a se realiza în anul 2023, o majorare nesemnificativă în valoare de 885.000 lei, respectiv o creștere de 0,05%, rezultă din creșterea cu 18,9% a cheltuielilor aferente contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete, care au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a cheltuielilor cu contribuțiile datorate de angajator cu 1,1%, în timp ce cheltuielile de natură salarială rămân la nivelul preliminat a se realiza în anul anterior.
Cheltuielile de natură salarială nu înregistrează majorări în anul 2024 rămân la nivelul preliminat a se realiza în anul anterior.
Cheltuielile cu salariile în anul 2024 înregistrează o creștere de 5,2% comparativ cu nivelul preliminat a se realiza la sfârșitul anului 2023, încadrându-se în economia rezultată din diminuarea bonusurilor. Acestea au fost calculate pentru un număr mediu de personal de 14.200 persoane cu respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, ale Legii nr.234/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.59/2000 privind Statutul personalului silvic, ale Hotărârii Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fiind în concordanță cu prevederile Legii nr.421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024.
Bonusurile înregistrează în anul 2024 o diminuare de 32,6% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2023, rezultată din diminuarea cheltuielilor privind tichetele de masă cu 47,8% care au fost diminuate de la 30 lei/zi/salariat la 16 lei/zi/salariat, diminuarea cheltuielilor privind voucherele de vacanță cu 47,8% care au fost diminuate de la 3.000 lei, respectiv de la 3.300 lei (pentru perioada octombrie – decembrie 2023) la 1.600 lei/an/salariat, din diminuarea cu 37,6% a cheltuielilor privind participarea salariaților la profitul obținut în anul precedent, din diminuarea cu 30,6% a “altor cheltuieli conform CCM” și respectiv din creșterea cheltuielilor privind acțiunile sociale cu 51,7% fiind mult sub limita de deductibilitate prevăzută de lege.
În anul 2024 comparativ cu nivelul preliminat a se realiza în anul 2023, cheltuielile aferente contractului de mandat și a altor comisii și comitete înregistrează o creștere de 51,8% și sunt în valoare de 2,38 milioane lei.