Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva investeste anual in jur de 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate aflate in structura sa, insa acesti bani pot fi multiplicati prin accesari de fonduri europene, considera directorul general al RNP, Adam Craciunescu.
Noi facem anual cheltuieli de circa 12 milioane de lei pentru administrarea ariilor protejate, insa acesti bani pot fi multiplicati prin proiecte si accesari de fonduri europene. In mai putin de 10 ani s-au accesat peste 100 de milioane de euro, s-a creat o infrastructura in aceste administratii, dar mai sunt si zone in care nu mai avem paduri ale statului. De exemplu, in parcul din Muntii Rodnei toate padurile de acolo sunt private sau proprietate ale UAT. Mai avem foarte putine hectare cu paduri de stat in unele arii protejate si in aceste conditii nu mai avem interes sa investim. Deocamdata asteptam sa vedem cum va iesi in 2014 actul normativ privind ariile protejate”, a subliniat seful Romsilva, citat de Agerpres.
Romsilva a semnat in 2004 primele 16 contracte de administrare a parcurilor si a ariilor protejate si ulterior a preluat 22 din 28, cate exista in prezent in Romania.
In opinia directorului general al Romsilva, aceste centre nu aduc profit pentru ca in Romania nu exista, la fel ca in alte tari din Europa, o cultura a finantarii acestora din partea populatiei sau din partea unor fonduri de mediu.
Potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), ariile protejate din Romania detin un potential turistic incredibil si ar putea aduce venituri de 20 de milioane de euro, daca s-ar introduce o taxa pentru vizitarea acestor zone. Cu toate ca sunt foarte putin promovate, acestea inregistreaza anual in jur de doua milioane de turisti.
Romania adaposteste in cele 28 de arii protejate (parcuri nationale si naturale) de pe 850.000 de hectare, cele mai valoroase ecosisteme din Europa, 22 din aceste arii fiind in administrarea Romsilva de mai bine de noua ani. RNP-Romsilva administreaza in jur de 50% din fondul forestier national, adica 3,2 milioane hectare, din care 560.000 de hectare se afla in ariile protejate, care se suprapun peste fondul forestier.
Potrivit unui raport realizat de Facultatea de Silvicultura Transilvania din Brasov, sistemul de arii protejate genereaza valori substantiale pentru economia Romaniei, veniturile estimate a se realiza numai din turism si activitati recreationale sau alte utilizari ale terenurilor si resurselor fiind de 68 de milioane de euro.
In 2010, valoarea cuantificata a ariilor protejate a atins aproximativ 2,2% din PIB sau beneficii economice generate de 106 euro pe cap de locuitor din populatia Romaniei.