100 de familii defavorizate din judele Giurgiu, Ialomița și Călărași, afectate de căderile masive de zăpadă, au primit lemne de foc din partea Romsilva, în calitate de partener al acțiunii Crucii Roșii Române.
Astfel, 40 de familii din comuna Izvoarele, județul Giurgiu, 30 de familii din comuna Miloșești, județul Ialomița, și alte 30 de familii din comuna Ulmu, județul Călărași, vor primi câte doi metri cubi de lemne pentru foc, distribuite de voluntarii din cadrul Crucea Roșie Română și angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Prima acțiune a avut loc în comuna Izvoarele din județul Giurgiu, în satele Chiriacu și Valea Bujorului, lemnele pentru foc fiind furnizate de Ocoalele Silvice Ghimpați și Bolintin, urmând ca în zilele următoare să fie extinsă în celelalte locații stabilite de Crucea Roșie Română.
Lupta cu tăierile ilegale dublează prețul lemnului de foc
Anul trecut, Romsilva a oferit populației peste 850 de mii de metri cubi de lemne pentru foc, din care 400 de mii în ultima parte a anului, pentru a suplini lipsa acestora de pe piață.
Prezent în cadrul unei conferințe din 15 noiembrie 2016, directorul general al Romsilva a declarat că în urma unor modificari legilative publicate în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie 2016, Romsilva a putut pune pe piață încă 450.000 metri cubi de lemne de foc. El a precizat că Romsilva vinde lemn de foc cu 153 de lei pe metru cub, în timp ce în sectorul privat prețul poate depăși 400 lei.
Nu există reglementare a prețului de lemn de foc pe piața privată. Este opțiunea agenților economici privați la ce preț și în ce condiții de eficiență vând. Romsilva face niște eforturi să aducem la un preț bun, de 153 lei, pe care îl vom menține până la nivelul anului. Noi deținem undeva la mai puțin de 8% din piață. Ca populația să cumpere lemn de foc trebuie să se adreseze ocolului silvic din zona unde stă”, a mai spus directorul general al Romsilva.
Romsilva administrează 49% din suprafața de păduri a României, restul de 51% sunt păduri private sau aparțin unităților administrativ-teritoriale.