Romii din Rosia Montana cer unda verde pentru proiectul minier

Comunitatea de romi din Rosia Montana solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata, marti, autoritatilor, "sa porneasca" proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation, dupa ce in ultimele doua saptamani au avut un demers asemanator si angajatii companiei, membri ai sindicatului "Viitorul Mineritului", si o organizatie neguvernamentala locala, informeaza Agerpres.

Liderul comunitatii de romi din Rosia Montana, Dumitru Pantiru, a adresat, in numele celor 600 de persoane de aceasta etnie din comuna, un apel ministrului Mediului si deputatilor de etnie roma Madalin Voicu, Nicolae Paun si Gheorghe Nicolae, in care solicita "unda verde" pentru proiectul minier.

"Daca pana acum membrii comunitatii au mai reusit cu greu sa castige o bucata de paine din adunarea fierului vechi aflat pe marginea haldelor si a caii ferate pe care venea minereul aurifer, cat si din incinta fostei uzine de preparare a minereurilor de aur si argint Gura Rosiei, (…), acum suntem in pragul de a iesi cu totii in strada si a cere un loc de munca ca sa nu murim", se arata in scrisoarea deschisa.

"Noi nu vrem sa ajungem infractori, vrem sa muncim cinstit si sa vedem acest proiect pe picioare", mai solicita romii din Rosia Montana, multi dintre acestia depunandu-si cereri de angajare la companie, dupa cum se precizeaza in comunicat.

Saptamana trecuta, o organizatie neguvernamentala care sustine proiectul minier de la Rosia Montana, "Pro Rosia Montana", a solicitat, printr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului reluarea activitatii Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru continuarea procesului de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste acest proiect. Demersul Comitetului Director al "Pro Rosia Montana", organizatie care sustine ca reprezinta interesele a peste 80 % din membrii comunitatii din localitate, a venit la o saptamana dupa cel al sindicalistilor din cadrul SC Rosia Montana Gold Corporation SA, care au avut o initiativa similara.

Seria scrisorilor deschise pe acest subiect a fost initiata de primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui, in urma cu circa doua luni. Semnatarii celor trei scrisori deschise isi exprimau increderea ca acest proiect minier sa demareze cat mai curand prin reluarea evaluarii impactului asupra mediului.

In septembrie 2007, ministrul Mediului din acea vreme, Korodi Attila, anunta ca "deocamdata", procedura de evaluare a proiectului in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept. RMGC a depus, in 16 noiembrie 2007, o plangere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva acestei decizii.

Saptamana trecuta, la Alba Iulia, actualul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, declara insa ca nu are informatii ca predecesorul sau a suspendat procedura de evaluare a impactului asupra mediului. "Eu nu am aceasta informatie ca a oprit-o sau nu exista nicio hartie oficiala ", a declarat Nemirschi. De altfel, si compania si-a anuntat, in decembrie 2007, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana. O alta afirmatie a lui Nicolae Nemirschi a fost aceea ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana ‘a fost demarata, a fost reluata’.

Ministrul Nemirschi a spus ca, in 9 ianuarie 2009, titularul proiectului a demarat etapa de informare si consultare publica, au fost facute anunturile si s-au desfasurat dezbateri publice in Rosia Montana, Campeni, Bucium si Abrud. "Deci, suntem in procedura de evaluare", a subliniat acesta. Societatea Gabriel Resources /Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a depus, in luna mai 2006, raportul de evaluare a impactului asupra mediului- EIM la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei.
Foto: Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri