Romgaz: România este în situația de a nu-și cunoaște rezervele de gaze de șist

România este în situația de a nu-și cunoaște rezervele de gaze de șist, deși ar fi normal să le cunoască, afirmă directorul general al Romgaz, Virgil Metea, precizând că Romgaz „nu are niciun obiectiv” legat de acest tip de gaze, potrivit Mediafax.

Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă susținută la Mediaș, județul Sibiu, care este poziția Romgaz față de gazele de șist în contextul internațional dat de situația din Ucraina.

Romgaz, la ora asta, nu are niciun obiectiv legat de gazele de șist. Activitatea pe câmpurile tradiționale este suficient de intensă și programele noastre de investiții sunt orientate spre zona aceea”, a declarat Virgil Metea.

El a precizat însă că România este în situația de a nu-și cunoaște rezervele de gaze de șist și „ar fi normal” să le cunoască.

Noi suntem în situația în care nu cunoaștem nici măcar potențialul rezervelor date de gazele de șist în România. Normal ar fi să-l cunoaștem. Diferența este – și trebuie făcută diferența – a-ți ști potențialul este una și cred că este normal pentru orice țară să-și cunoască potențialul, a exploata sau a face programe de exploatare este altceva. S-ar putea ca, după ce ne cunoaștem potențialul și trecem la exploatare, și din punct de vedere tehnic să apară niște îmbunătățiri sau schimbări”, a declarat Virgil Metea.

Interzicerea explorării gazelor de șist în Găgești, declarată ilegală

Tribunalul Vaslui a admis cererea Prefecturii Vaslui de anulare a hotărârii Consiliul Local Găgești, prin care se interzicea explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei, prin metoda fracturării hidraulice.

Hotărârea anulată de instanță, după un proces cu multe amânări și care se află pe rolul Tribunalului Vaslui din august anul trecut, a fost adoptată de consilierii locali din Găgești la sfârșitul lunii iunie 2013. Aleșii din această comună au luat decizia interzicerii explorării și exploatării gazelor de șist cu puțin timp înainte ca societatea Chevron să obțină acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist în extravilanul localității Popeni.

Decizia Tribunalului Vaslui, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

spot_img

Ultimele știri