Romgaz a descoperit gaze de sist in Transilvania

Romgaz a descoperit gaze neconventionale, inclusiv gaze de sist, in Transilvania, pe care le va extrage in scopuri comerciale, potrivit sefului directiei de dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe, citat de Agerpres. Declaratia a fost facuta la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est (FOREN), care se desfasoara in aceste zile la Olimp-Neptun.

"Romgaz produce gaze din roci dure, compacte, cu continut de argila. In anii trecuti nu eram siguri ca in perimetrele din Transilvania sunt gaze neconventionale, precum shale gas – gaz de sist, sau gaz de carbune. Au fost 20 de sonde si am obtinut rezultate de la un sfert din ele. Tehnologia de atunci poate fi updatata acum. Se poate spune ca am produs gaze neconventionale accidental pana in prezent. Iar acum vom testa cu sonde noi. Suntem in faza de reevaluare atat la gazele conventionale, cat si la cele neconventionale. Suntem in faza de explorare", a afirmat Radu Gheorghe.

Potrivit lui Radu Gheorghe, Romgaz detine 3 perimetre de explorare in Transilvania si 8, in total, in Romania. Metoda de exploatare a zacamintelor va fi cea de fracturare hidraulica.

La FOREN 2012 participa 800 de specialisti

"In Transilvania aveam informatii ca exista rezerve de tight gas – gaze neconventionale – care pot fi aduse in piata. In urma campaniei din anii 1994 – 1995 facuta de Romgaz intr-o serie de zacaminte in Transilvania, am avut rezultate foarte bune pentru o serie de zacaminte din cateva campuri importante. Pentru acestea s-a facut fracturare hidraulica cu gel, iar acum, constatam ca sondele respective produc debite si la ora actuala. Analiza seismica 3D facuta in ultimii trei ani a aratat ca Romgaz are din nou rezultate la zona de mare adancime, sub 3.000 de metri", a precizat, pentru Agerpres, Radu Gheorghe.

FOREN 2012 este un eveniment organizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, in perioada 17-21 iunie, la Neptun-Olimp, iar la acest eveniment si-au anuntat participarea circa 800 de specialisti. Vor fi prezentate aproximativ 300 de lucrari, iar peste 50 de companii vor lua parte la o expozitie de profil.

„Reguli de aur pentru o epoca de aur a gazului"

Gazele naturale si exploatarea lor ar putea intra intr-o “epoca de aur”, sustine studiul intitulat Golden Rules for a Golden Age of Gas („Reguli de aur pentru o epoca de aur a gazului”).

Studiul, publicat de IEA (International Energy Association – Agentia Internationala pentru Energie) la data de 29 mai a.c., a fost prezentat acum cateva zile in fata Parlamentului European.

Ecologistii refuza ‘epoca de aur" a gazelor

Studiul prezinta gazele din rezerve neconventionale, inclusiv gazele din sist, drept una dintre resursele viitorului energetic „verde”. IEA estimeaza ca exploatarea gazelor naturale va inlocui carbunele ca resursa energetica si va contribui la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivel global.

Mihaela Pavnutescu

Posteaza comentariul tau aici
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri