Majoritatea românilor (52%) reciclează în mod normal deșeurile, inclusiv baterii și acumulatori, și ar dori mai multe puncte de colectare, potrivit datelor unui studiu realizat de Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).
SNRB a realizat în perioada 1 – 10 iulie 2016 un chestionar de evaluare a satisfacției participanților în campania naționala de conștientizare și stimulare a colectării selective a bateriilor uzate ,,Privește Partea Pozitivă” prin care a încercat să identifice motivațiile care pot determina consumatorii să recicleze bateriile uzate, eventualele probleme întampinate în campanie și propuneri de îmbunătățire.
Conform datelor centralizate, 59% dintre au declarat că au participat la campanie, pentru a fi premiați, iar 36% pentru a proteja mediul înconjurător.
Întrebați ce probleme au întâmpinat pe parcursul campaniei de reciclare, 33% dintre cei intervievați au răspuns că punctele de colectare au vizibilitate scăzută în magazine, 32% că punctele de colectare sunt greu de localizat, iar 14% că lipsesc flyerele de promovare și alte informații.
Sondajul de specialitate, relevă, totodată, că 68% dintre români strâng bateriile uzate într-un recipient, cu intenția de a le recicla, 20% spun că reciclează acest tip de deșeuri la punctele de colectare, în timp ce 8% le aruncă la gunoi. De asemenea, 4% dintre respondenți au recunoscut faptul că nu știu cum să procedeze cu bateriile uzate.
Pe de altă parte, 57% dintre cei chestionați și-au arătat interesul să doneze bateriile uzate în sprijinul unei campanii umanitare, iar 52% au afirmat că reciclează selectiv deșeurile în mod normal. În același timp, 16% reciclează doar baterii, 13% doar hârtie, plastic, metal/sticlă, 10% nu reciclează deloc și 9% numai deșeuri electrice.
100 de tone de baterii colectate
Datele oficiale publicate de SNRB relevă faptul că, la finalul anului 2015, au fost colectate circa 100 de tone de baterii, echivalentul a circa 4,5 milioane de bucăți, „în special datorită derulării campaniei de informare și stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate „Privește Partea Pozitivă”, la nivelul întregii țări, dar și lansării în premieră națională a Hărții Interactive a Reciclării”.