Romanii considera ca nu sunt bine informati in privinta gazelor de sist

Conform unui sondaj efectuat la comanda Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul „Campaniei de informare si dezbatere publica privind gazele de sist”, in judetele Constanta si Vaslui, in luna iulie, peste 60% dintre cei intervievati sustin ca sunt slab informati cu privire la ceea ce inseamna resurse neconventionale – gaze de sist, la activitatile de explorare si exploatare, avantaje si dezavantaje. 47% sustin ca nu a existat o informare corecta, pana in acest moment, in spatiul public.

De asemenea, peste 50% din cei intervievati declara ca  “nu stiu” care este durata etapei de explorare (intre 3 si 5 ani) in urma careia se stabileste daca exista zacaminte de gaz in zonele respective.

Peste 65% din cei care au luat parte la sondaj spun ca nu stiu care sunt posibilele riscuri ale etapei de explorare, iar peste 50% declara ca nu cunosc dezavantajele etapei de exploatare. Intrebati care sunt avantajele explorarii/exploatarii, peste 40% au declarat ca „nu stiu”.

In ceea ce priveste sursele de informare, aproximativ jumatate dintre cei intervievati considera ca Primaria ar trebui sa informeze cetatenii cu privire la activitatile care vizeaza explorarea. Urmatoarele institutii mentionate sunt Guvernul si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. In opinia celor care au raspuns sondajului, expertii din cadrul ANRM ar fi cei mai in masura sa informeze corect despre gazele de sist.

Studiul a evidentiat nevoia de informare corecta a oamenilor in ceea ce priveste fazele de explorare si exploatare, respectiv potentialele riscuri pentru mediu si sanatatea umana. Pentru a exista o imagine de ansamblu asupra ceea ce inseamna gaze de sist si procedurile derulate in aceste zone, este important sa existe o implicare activa a reprezentantilor comunitatilor locale in a oferi locuitorilor datele necesare”, a declarat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.

Studiul cantitativ face parte din „Campania de informare si dezbatere publica” realizata de ANRM, cu sprijinul Comisiei Europene in perioada iulie-noiembrie 2013. Campania vizeaza cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la activitatile de explorare si exploatare a resurselor neconventionale – gaze de sist.

In lunile urmatoare, ANRM va discuta cu autoritatile locale din zonele respective, va distribui materiale informative si va organiza sesiuni de informare pe aceasta tema.

spot_img

Ultimele știri