Romanii, buluc la „Casa verde”

Eficientizarea termica a locuintelor cu ajutorul panourilor solare, montate pe acoperisuri sau pe terasele imobilelor, a devenit miza nationala in Romania.

Ca sa fie „verde”, o casa are nevoie de unu pana la trei panouri, iar locatarii unui bloc cu patru etaje, care vor sa aiba curent si caldura de la soare, ar trebui sa monteze aproximativ 20 de panouri. Aceasta „afacere” i-ar costa
aproximativ 25.000 de lei.

Dar daca au intrat in programul „Casa verde”, lansat anul trecut de Ministerul Mediului si Padurilor si finantat din bani nerambursabili de la Administratia Fondului pentru Mediu, achita doar 10% din suma.

Text de Mihaela Pavnutescu

Casele „verzi” nu sunt altceva decat cladiri care reduc substantial consumul de energie, cu peste 30%, si diminueaza gradul de poluare, prin folosirea energiilor regenerabile, reprezentand astfel o investitie, pe termen lung, pentru mediu si sanatate. Romanii s-au aratat deosebit de interesati de beneficiile pe care le implica investitiile in cladirile „verzi”, numai anul acesta, in mai putin de o luna de la startul programului „Casa Verde”, fondurile alocate au fost epuizate in 14 judete.
Sesiunea de depunere a dosarelor pentru panourile solare a fost deja inchisa, pentru acest an, si, potrivit declaratiilor reprezentantilor AFM, „nu sunt prevazute, deocamdata, o continuare a programului si o suplimentare a fondului alocat derularii proiectului”.

Finantare 100% de la AFM

Programul „Casa verde”, lansat in 2009 de Ministerul Mediului si finantat din bani nerambursabili de la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), este destinat atat persoanelor fizice, cat si juridice si are ca principal scop reducerea poluarii ce provine din arderea lemnului sau a gazelor naturale.
„Scopul programului «Casa verde» il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea poluarii cauzate de arderea lemnului si a combustibililor fosili, utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera. Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru Mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila se incurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante”, a subliniat presedintele AFM, Gheorghe Popescu.

6.000 de cereri in plus fata de 2010

Potrivit declaratiilor reprezentantilor AFM, solicitarile de finantare, venite din 14 judete, implica dublul bugetului alocat in acest an. Numarul cererilor de finantare a crescut considerabil fata de 2010, an in care au fost depuse 18.361 de cereri pentru finantare.
Astfel, in perioada 1 iunie-15 iulie 2011, Adminstratia Fondului pentru Mediu a primit 23.938 de cereri de finantare, cu peste 6.000 mai multe fata de anul trecut.

„Numarul foarte mare de dosare depuse de persoanele fizice evidentiaza atingerea scopului acestui program. In anul 2010, au fost depuse 18.361 de dosare de finantare, iar in perioada 1 iunie – 15 iulie 2011 s-au inregistrat, la Administratia Fondului pentru Mediu, 23.938 de cereri de finantare, cu aproximativ 40 de milioane peste suma prevazuta in buget, care, in acest an, este de 100.000 mii lei”, a explicat presedintele AFM.

Braila si Bucurestiul, codase la dosare

Dupa 15 august 2011, pentru „Casa verde” a inceput redistribuirea fondurilor intre judete. Sumele ramase disponibile in unele judete au mers acolo unde solicitarile au fost mai mari decat valorile repartizate initial. Zonele in care romanii s-au aratat deosebit de interesati de acest program sunt Alba, Bihor, Brasov, Buzau, Covasna, Dolj, Giurgiu, Harghita, Mehedinti, Olt, Salaj, Sibiu, Valcea si Vrancea.

Exista insa si judete in care interesul pentru eficientizarea energetica a cladirilor este destul de scazut, Braila situandu-se pe ultimul loc. Nici bucurestenii nu s-au aratat prea interesati, numarul dosarelor pentru „Casa verde”, depuse in 2011, fiind de 910.

Subventii si pentru alte echipamente eco

Cei care isi instaleaza sisteme „curate“ in locuinte beneficiaza de o finantare de 90%, dar nu primesc suma de bani in mod direct. Aceasta va fi virata in contul instalatorului ales, imediat dupa ce sistemul cumparat intra in functiune.

Conform Ghidului de finantare, aferent programului, persoanele fizice se pot adresa oricarei societati care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, nu exista societati validate de catre AFM. Programul „Casa verde“ acorda finantari si pentru alte tipuri de echipamente de incalzire „ecologice“, printre care se numara si pompele de caldura, bazate pe energia geotermala.

Costul unei instalatii de pompe de caldura la cheie, pentru o casa medie, variaza in functie de model si performanta si se incadreaza, cu aproximatie, intre 12.982 lei si 75.729 lei.

Bani mai multi la pompele de caldura

Orice proprietar care vrea sa-si „inverzeasca” locuinta poate recupera pana la 6.000 de lei din suma investita in instalarea unui sistem de panouri solare, a unui sistem de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete sau tocaturi lemnoase si pana la 8.000 de lei din suma investita intr-o pompa de caldura. Pentru pompele de caldura se acorda, din partea Administratiei Fondului pentru Mediu, cea mai mare subventie.

„Prin program se finanteaza urmatoarele instalatii pentru incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv instalatii pentru inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire: pana la 6.000 lei, pentru instalare panouri solare; pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv aparate de aer conditionat; pana la 6.000 lei, pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere si silvice”, a subliniat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

AFM: “«Casa verde», un succes”

Programul „Casa verde” este sustinut financiar din Fondul pentru Mediu prin una dintre urmatoarele modalitati, aprobate in Comitetul de Avizare, si anume sustinerea financiara a proiectelor prin finantare sau cofinantare nerambursabila ori prin cofinantarea proiectelor finantate din fonduri comunitare si/sau alte fonduri internationale. Suma destinata finantarii acestui program se aproba prin hotarare de Guvern, la propunerea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor.

„Administratia Fondului pentru Mediu finanteaza si proiecte privind valorificarea resurselor regenerabile de energie, solara, eoliena, hidroenergetica, geotermala, biomasa, biogaz, gaze rezultate din fermentarea namolurilor din statiile de epurare, pentru producerea de energie electrica sau termica. Programul «Casa verde» s-a bucurat de un real succes, acest lucr u fiind evidentiat de numarul mare de dosare depuse in cadrul celor doua sesiuni, 2010-2011”, a incheiat Gheorghe Popescu
 

spot_img

Ultimele știri