Românii ar putea plăti certificatele verzi destinate coloșilor industriali. Care sunt comaniile exceptate de la plată

Exceptarea fabricilor energofage din România de la plata certificatelor verzi are un impact de 7 lei/MWh în factura la energie electrică a restului de consumatori, în 2016, potrivit Notei de Fundamentare a unui proiect de lege al Ministerului Energiei , informează economica.net.

intrerupator

Începând cu 2016 consumatorii casnici vor plăti suplimentar 7 bani/kWh lunar consumat către furnizorii de energie pentru ca fabricile să nu fie încărcate cu certificate verzi.

37 de companii au beneficiat în anul 2015 de Schema de ajutor de stat

37 de companii au beneficiat în anul 2015 de Schema de ajutor de stat instituită prin HG. 495/2014, primind din partea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Acordurile pentru exceptare de la plata unei părți din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii. Cantitatea de energie estimată a fi exceptată de la achiziționarea de certificate verzi pentru anul 2015 este de circa 7 TW.

Vezi AICI lista celor 37 de companii.

În luna octombrie 2015, Ministerul Economiei a anunțat că 19 companii mari consumatoare de energie vor fi scutite pe o perioadă de 10 ani de plata unei părți din valoarea certificatelor verzi. Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani, durata programului, este estimat la 750 milioane de euro. Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins între 40 și 85%, în funcție de electro-intensivitatea companiei.

Potrivit informării ministerului, se speră că firmele susținute prin acest demers „vor păstra locurile de muncă, vor investi în modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție, vor promova forța de muncă tânara și își vor aduce contribuția la creșterea eficienței energetice, reducerea decalajelor tehnologice față de firmele din UE concurente și diminuarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător”.

În acelasi timp, aceste exceptări la plata certificatelor vor fi monitorizate anual, în 2016 urmând să se faca o primă verificare a menținerii criteriilor de eligibilitate a companiilor beneficiare a facilității.

Companiile care au primit Acordurile de exceptare activează în domenii ca producerea de îngrașăminte chimice, reciclarea deșeurilor, industria siderurgică, industria cimentului, a hârtiei și cartonului etc.

Guvernul sprijină în prezent producția de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare producător primește gratuit de la compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului național de transport al electricității, un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

România deține unități de producție a energiei regenerabile cu o capacitate instalată de peste 5.100 MW. Cea mai mare parte a capacităților de producție a energiei regenerabile este reprezentată de unități eoliene (3.176 MW) și fotovoltaice (1.300 MW).

Citește și:

Zoltan Nagy, ANRE: Schema de sprijin pentru regenerabile se va reduce treptat

Companiile energofage scutite de plata a 750 de milioane de euro pentru certificatele verzi

Atractivitatea investițiilor în regenerabile, afectată de schimbările politicilor din domeniu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri