România va putea primi până la 4,44 miliarde de euro de la UE pentru tranziție climatică

Comisia Europeană a anunțat că Fondul pentru o tranziție justă va fi majorat de la 7,5 miliarde de euro la 40 de miliarde de euro. România, unul dintre principalii beneficiari ai fondului, va putea primi până la 4,44 miliarde de euro, a treia cea mai mare alocare după Polonia și Germania.

Comisia consolidează astfel Mecanismul pentru o tranziţie justă, un element-cheie al Pactului verde european, pentru a garanta echitatea socială în tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic în regiunile cele mai vulnerabile cu un consum ridicat de cărbune şi cu emisii ridicate de dioxid de carbon, menţionează executivul comunitar într-un comunicat.

„Această finanțare va fi utilizată pentru a atenua impacturile socio-economice ale tranziției către neutralitate climatică în regiunile cele mai afectate, de exemplu, prin susținerea abilității lucrătorilor, ajutând IMM-urile să creeze noi oportunități economice și să investească tranziţia catre energie curată și în economia circulară”, se arată în comunicat.

Principala beneficiară a Fondului pentru Tranziţie Justă va fi Polonia, pentru care sunt prevăzute în noua propunere circa 8 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 5,15 miliarde.

Pentru creşterea acestui fond de la 7,5 la 40 de miliarde de euro Comisia Europeană propune suplimentarea sa cu 2,5 miliarde de euro în viitorul buget multianual al UE (pentru perioada 2021-2027). Diferenţa până la 30 de miliarde urmează să se regăsească în cele 750 de miliarde de euro propuse tot de Comisie în planul pe care l-a numit ”Next Generation EU” pentru redresarea economiei europene în urma pandemiei de coronavirus.

Pentru accesarea acestor fonduri statele membre trebuie să pună în practică reforme validate de Comisia Europeană în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.

Din acest total, României îi revin 4,45 miliarde de euro, o creștere substanțială față de cele peste 750 milioane de euro alocate inițial pe durata a șapte ani, fiind a treia cea mai mare alocare la nivelul statelor membre, după Polonia (2 miliarde de euro) și Germania (877 de milioane de euro).

Mecanismul pentru o tranziție justă va fi pusă în aplicare în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții și va încuraja investițiile care sprijină tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic realizate de autoritățile din sectorul public în beneficiul regiunilor cu un consum ridicat de cărbune și cu emisii ridicate de dioxid de carbon.

Fondul de 40 de miliarde va putea fi atins astfel: facilitatea va include 1,5 miliarde de euro sub formă de granturi din bugetul UE și până la 10 miliarde de euro sub formă de împrumuturi din surse proprii ale Băncii Europene de Investiții, care va mobiliza investiții de până la 25-30 de miliarde deuro pentru a ajuta teritoriile și regiunile cele mai afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, acordând prioritate celor care au o capacitate mai redusă de a face față costurilor tranziției.

Acestea sunt însă cifre preliminare, forma lor finală urmând să fie negociată în perioada următoare de Comisie, Parlamentul European și guvernele statelor membre.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri