România va licita 1.000 MW de energie eoliană terestră și 1.000 MW de energie solară, cu ajutorul BERD

România va lansa în curând prima sa licitație pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă (lb. eng. Contracts-for-Difference (CfD)) pentru energie regenerabilă, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Proiectele de energie eoliană terestră și proiectele solare fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite printr-o schemă CfD cu o maturitate de 15 ani. Licitația va fi lansată în perioada următoare, ofertanții câștigători fiind așteptați să fie anunțați în noiembrie 2023.

O notă informativă pentru ofertanți va fi publicată înainte de lansarea oficială a licitației și va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei.

BERD cooperează împreună cu Ministerul Energiei și cu alte autorități române relevante pentru a crea cadrul legal și de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD și pentru a implementa procesul de licitație competitivă pentru prima rundă de licitații din 2023.

Schema bidirecțională CfD stimulează investițiile în energie regenerabilă, oferind stabilitate veniturilor dezvoltatorilor și consolidând integrarea în piață a surselor regenerabile. Licitațiile reprezintă prima rundă a unui plan multianual, care prevede atribuirea de CfDs pentru un total de 10 GW de capacitate de generare a energiei eoliene și solare PV până în 2030.

„Această nouă schemă CfD acordată prin licitație este esențială pentru a debloca investițiile din sectorul privat și pentru a asigura tranziția către un sector energetic rezilient și prietenos cu mediul. Mulțumim Ministerului Energiei și tuturor părților interesate din România implicate alături de noi în acest demers”, a declarat Mark Davis, Directorul BERD pentru România și Bulgaria.

BERD a sprijinit implementarea de licitații pentru energie regenerabilă în multe țări în care operează. Până în prezent, BERD a investit peste 10,5 miliarde de euro în 514 proiecte în România.

România are șansa să fie un model în tranziția energetică

Laura Nazare, coordonatoarea Campaniei Naționale de Tranziție Energetică de la Bankwatch, invitată în cadrul Green Report Podcast, a explicat că România produce anual aproximativ 80% din energie din resurse regererabile.

O altă veste bună este legea decarbonizării existentă în România, care include un calendar concret pentru închiderea unităților energetice poluante și renunțarea la exploatările miniere de cărbune până în 2032. Acestea vor fi înlocuite treptat cu producția pe bază de gaz natural, pentru că este necesară o sursă de energie produsă în bandă, dat fiind că sursele eoliene și solare depind de condiții externe. Chiar și în situația ideală în care vom putea produce 100% energie regenerabilă, investițiile în rețea și tehnologii de stocare vor fi necesare pentru asigurarea unei alimentări energetice stabile.

Episodul Green Report Podcast cu Laura Nazare este acum disponibil și  poate fi ascultat pe pagina Green Report de YouTube  https://www.youtube.com/GreenReportNews sau pe pagina dedicată din site, https://green-report.ro/podcast/ .

spot_img

Ultimele știri