România va avea un plan pentru implementarea Strategiei de schimbări climatice, până la finalul anului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Banca Mondială, va finaliza dezbaterea referitoare la Strategia Națională de Schimbări Climatice și va avea un plan de măsuri pentru implementarea acesteia, până la finalul anului 2015. Declarația a fost făcută de Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în cadrul unei conferințe pe tema tehnologiilor cu emisii reduse, organizată de Ambasada Marii Britanii la București.

????????????????????????????????????

„Lucrăm astăzi, împreună cu Banca Mondială, pentru readucerea la standardele europene a Strategiei Naționale de Schimbări Climatice. Suntem într-un an crucial, suntem într-un an la sfârșitul căruia se va încheia Acordul Global de la Paris, iar speranțele noastre sunt extrem de mari.”, a precizat Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai insistat asupra importanței colaborării între autorități, mediul de afaceri și simplii cetățeni, fără de care România nu își poate îndeplini obiectivele asumate la nivel european:

Fiecare dintre noi avem un rol important. Fie că e vorba de companii, autorități locale și centrale sau noi, ca oameni, ar trebui să comunicăm ce înseamnă de fapt schimbările climatice. Sunt poate prin traducere doua cuvinte care par puțin bombastice, dar ar trebui să vedem ce stă în spatele acestor schimbări climatice și care sunt cauzele și efectele lor.

Pentru a încuraja această colaborare, Ministerul Mediului a înființat recent o ecobibliotecă, în cadrul căreia se pot organiza dezbateri referitoare la schimbările climatice.

Colegii mei din minister au început deja să se întâlnească fie cu societăți din România care aplică tehnologii de ultimă oră, și nu sunt puține acelea, fie cu parteneri veniți din străinătate, pentru a face schimb de experiență, iar optimul pe care să îl găsim să fie de fapt o dimunuare a poluării, indiferent de unde cine, o produce.

Conform Strategiei naționale pentru eficiență energetică, România va investi, în următorii 6 ani, 5 miliarde de euro în inițiative care reduc emisiile3,9 miliarde din această sumă vor fi alocate proiectelor cu emisii reduse, iar 1,1 miliarde – proiectelor de eficientizare energetică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri