Romania va beneficia de colaborarea francezilor pentru a pune la punct sistemul camerelor agricole, in virtutea unei legi aparute la inceputul acestui an.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, s-a intalnit ieri cu vicepresedintele Adunarii Permanente a Camerelor Agricole din Franta, Gilbert Bros pentru a discuta despre modul de organizare si conducere al Camerelor Agricole din Franta, modalitati de finantare, precum si rolul acestora.
”Incercam sa preluam modelul francez care este unul de referinta si sa il adaptam pentru Romania. Avem nevoie de expertiza franceza si tinem seama de recomandarile expertilor francezi, atat in aplicarea legii noi adoptate cat si in cazul in care ar trebui sa facem unele modificari” a declarat Valeriu Tabara.
La intalnire au mai fost prezenti Silven Sturel – Director pe Proiecte Europene si Pierre Schwartz, consilier pentru afaceri agricole in cadrul Serviciului Economic al Ambasadei Frantei la Bucuresti.
Avantaje: informare si reprezentare in administratie
Infiintarea camerelor de comert are ca scop promovarea intereselor populatiei din mediul rural, dezvoltarea agriculturii de tip familial prin modernizarea fermelor familiale si dezvoltarea agro-industriei.
La nivel macroeconomic, Guvernul spera ca acest sistem va conduce la cresterea contributiei sectorului agricol la produsul intern brut national, reducerea disparitatilor dintre mediul urban si rural, protectia mediului si gestiunea durabila a resurselor naturale.
In Franta, fermierii din comune s-au unit si au creat asociatii pentru a putea asigura terenurile. In timp, sistemul a inceput sa fie folosit pentru vanzarea produselor agricole, generandu-se in acest mod cooperative de comercializare.
Ulterior, agricultorii au propus infiintarea camerelor agricole, cu scopul de a disemina informatiile de jos in sus, proiect sustinut de guvernul francez. Prin intermediul acestora, agricultorii sunt in prezent reprezentati la toate nivele administratiei.