Ce consecințe va avea taxa la groapa de gunoi

Zero deșeuri. Aceasta este ținta României pentru 2020-2025. Ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat astăzi că pentru realizarea acestui deziderat se va aplica măsura taxei pe deșeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, urmând ca, din 2017, aceasta să crească la 120 lei/tonă.

imageResize

”La ora actuală, România nu are taxă de deșeuri la groapa de gunoi ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi. Avem Hotărârea de Guvern prin care se va aplica o taxă la groapa de gunoi de 80 RON/tonă de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, din 2017 taxa va crește la 120 RON/tonă”, a precizat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Grațiela Gavrilescu a adăugat că taxa care va fi percepută din 2016 se va aplica în paralel cu tariful de 15 euro încasat de administratorii gropilor de gunoi, iar banii obținuți vor merge către Fondul de Mediu.

Potrivit ministrului Mediului, în România taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune: ”Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi. La noi vom vorbi despre 20 de euro de la 1 ianuarie 2016 și despre aproximativ 25 euro/tonă din 2017”.

Grațiela Gavrilescu a participat astăzi la conferința de lansare a proiectului ‘Creșterea capacității Gărzii Naționale de Mediu de a aplica strategia și legislația UE privind deșeurile periculoase și substanțele chimice (GNM-DPSC)’, în valoare de aproximativ un milion de euro. Proiectul se va derula timp de 12 luni și va fi implementat de Garda Națională de Mediu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri