Romania si Schimbarile Climatice: Ce e de facut?

Conferinta ”Romania si Schimbarile Climatice” organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report s-a incheiat cu concluziile grupurilor de lucru, care au incercat sa identifice cele mai bune solutii pentru temele discutate, in Romania: energie, paduri, agricultura si transport.

Energie

Eficienta energetica nu este suficient de mult mediatizata, exista exemple de succes in Romania, orase sau localitati care au desfasurat programe pentru eficientizarea consumului de energie, iar acestea trebuie sa constituie exemple, a fost una dintre concluziile prezentate, de Sulfina Barbu, moderatorul panelului pe energie. De asemenea, Romania trebuie sa ia in considerare captarea si stocarea carbonului, dar pentru aceasta este nevoie de finantari si de la Uniunea Europeana. Tara noastra ar putea mai degraba sa-si directioneze investitiile spre energia din surse regenerabile si programe de eficientizare a consumului. Finantarea cercetarii in domeniu este in prezent deficitara, iar legislatia, educatia si legislatia privind potentialul energetic al deseurilor sunt doar cateva dintre problemele identificate in grupul de lucru pe energie.

Paduri

Ne trebuie o evidenta exacta a padurilor si defrisarilor, legi ferme pentru protejare, un mecanism pentru accesarea fondurilor europene pentru investitii si crearea unui sistem de etichetare si controlare a copacilor si padurilor. Magor Imre Csibi, moderatorul grupului de lucru pe paduri, a mai aratat ca va face un demers in forma unui proiect de lege care sa interzica taierile de copaci in zonele afectate de inundatii si sa se faca plantari.

Agricultura

Planul de Actiune pentru Agricultura Ecologica reprezinta o necesitate pentru acest sector. Acesta trebuie realizat prin colaborarea a mai multor ministere ca cel al agriculturii, mediului, sanatatii, economiei si educatiei, a aratat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica. Acest Plan trebuie sa prevada campanii de comunicare catre micii producatori, standarde, incurajarea grupurilor de producatori si cercetarea agricola.

Transport

Grupul de lucru pe transporturi a identificat tehnologia ca principal aspect pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din acest sector. In aceasta privinta, Jos Dings, moderatorul panelului, a identificat ca principala problema lipsa politicilor si, mai ales, lipsa de interes a consumatorilor pentru noile tehnologii. Masuri importante ar fi subventiile economice, reformarea sistemului de taxare a transporturilor comerciale ( taxarea pe kilometrii parcursi si nu pe an a camioanelor), taxarea masinilor bazata pe emisiile de CO2, investitii in infrastructura si promovarea alternativelor de transport.

Toate prezentarile vorbitorilor si alte informatii despre conferinta ”Romania si Schimbarile Climatice”, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene si Green Report, le puteti gasi pe site-ul www.greenrevolution.ro. 
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri