Romania si Bulgaria considera importanta mentinerea Politicii Agricole Comune a UE, cu doi piloni

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, a avut o intalnire bilaterala cu ministrul agriculturii si industriei alimentare din Bulgaria, Miroslav Naidenov, se arata intr-un comunicat.

Intalnirea, organizata cu ocazia Sedintei comune a Guvernelor celor doua tari, a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, miercuri, 12 octombrie 2011.

Principalul subiect abordat de cei doi oficiali a fost reforma Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013, identificarea punctelor de interes comun si sustinerea pozitiilor de negociere la nivel european. Romania si Bulgaria considera importanta mentinerea PAC cu doi piloni.

Pilonul I va asigura realizarea unei productii agricole echilibrate pe intreg teritoriul UE si aprovizionarea pietei cu alimente diversificate, care corespund cerintelor de calitate, siguranta alimentara si protectie a mediului, in timp ce Pilonul II va asigura cresterea competitivitatii, restructurarea si dezvoltarea echilibrata a sectorului agro-industrial si a spatiului rural, adaptarea la cerintele din ce in ce mai inalte de calitate, precum si la noile provocari.

Pentru ambele tari este esential ca, in viitoarea politica, nivelul platilor directe sa asigure fermierilor nostri, intr-o maniera justa, o competitivitate comparabila cu a celor din vechile state membre.

Politica Comuna a Pescuitului a fost o alta tema majora a discutiilor, in principal viitorul acesteia si cooperarea privind gestionarea resurselor acvatice din Dunare si zona adiacenta Dunarii. De asemenea, organizarea pietei produselor piscicole pentru identificarea punctelor comune, conditiile privind pescuitul la Marea Neagra si sustinerea reciproca in cadrul negocierilor la nivel european s-au aflat pe lista discutiilor.

Reprezentantii celor doua state au stabilit de comun acord ca vor sprijini Programul de furnizare de ajutoare alimentare din stocurile de interventie catre persoanele cele mai defavorizate (PEAD) si in viitor, avand in vedere avantajele Programului, atat in plan social, cat si pentru atingerea scopurilor Politicii Agricole Comune.

Cei doi ministri au convenit ca pe agenda viitoarelor intalniri sa se regaseasca subiecte privind organizarea pietelor in sectorul legume-fructe si sectorul vitivinicol, schimbul de experienta in domeniul cercetarilor stiintifice si tehnologiilor agricole, gestionarea resurselor naturale, sistemele de productie pentru legume – fructe dar si cresterea animalelor si productia de lapte. La finalul intalnirii, partea bulgara si cea romana si-au adresat reciproc invitatii pentru a putea discuta mai pe larg punctele comune de interes privind statutul de tara membra a Uniunii Europene.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri